Prepreke ili prevare u izdavanju bh. pasoša

Vijesti 20. maj 201716:39 > 18:00
N1

Prvo smo za dlaku ostali bez pasoša, zbog isteka ugovora s dobavljačem knjižica. A sada smo ostali bez materijala za pasoše, pa nadležni krše zakonski rok od najkasnije mjesec dana za izdavanje. Ali, napunili smo budžet proteklih nekoliko mjeseci, jer je broj skupocjenih hitnih pasoša, značajno povećan.

Od 22. marta do 19. maja izdato je nevjerovatnih 6504 pasoša po hitnoj proceduri. U slučajevima liječenja u inostranstvu ili smrti u porodici. I naravno, ako ne možete čekati više od mjesec dana. Tada plaćate 250 maraka.

Pretpostavimo da je od 6500 brzih pasoša, najveći dio, recimo 6000, plaćeno po cijeni od 250 maraka, to znači da su građani BIH za manje od dva mjeseca, zbog neodgovornosti vlasti, budžet napunili s milion i po maraka.”

Cifra je možda i viša. Ali su odgovori IDDEEA-e nepotpuni. Pitali smo, koliko je izdato hitnih pasoša protekla tri mjeseca. Iz Agencije su nam zatražili da navedemo detaljno koja nas hitna procedura interesuje. Naveli smo, onih koji su plaćeni po 250 maraka.Da bi iz Agencije napisali kako ne znaju odgovor.

Mi vam u ovom momentu ne možemo date ove informacije jer nadležni organi (konkretno kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, MUP RS i Javni registar Brčko distrikta BiH) provode upravne postupke i donose konačne odluke (rješavaju) u ovim postupcima“, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Nevjerovatno je da krovna institucija koja se bavi izradom pasoša ne raspolaže podacima kakve pasoše pravi i iz kojih razloga. Stoga je opravdano pitanje, da li postoji razlog da se kriju takvi podaci?

Potom je opravdano i pitanje da li su prepreke pri izdavanju pasoša proteklih mjeseci osmišljene kako bi se građani natjerali da plaćaju pet puta skuplje pasoše nego inače?

Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mjesec dana“, rečeno je u IDDEEA-i.

A novi, stari dobavljač firma Milbauer demantuje navode IDDEEA-e kazavši kako svoj dio posla obavljaju na vrijeme. Međusobne optužbe dviju kompanija koje su unosnim ugovorima iz prethodnog perioda građanima BiH isporučivali najskuplje dokumente u regiji. Slučaj je davno dospio do bh. pravosuđa.

Do danas – bez epiloga. A do daljenjeg oni koji nemaju 250 maraka, čekat će najmanje mjesec i po novi pasoš. Što je mimo zakonskog roka od maksimalno mjesec dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.