Čampara za N1: Vrbovanje putem Facebooka

Vijesti 23. maj 201711:00 > 11:12
N1

Federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara bio je gost Teme jutra u Novom danu na N1.

On je u uvodu iskoristio priliku i izrazio saučešće narodu Velike Britanije i ambasadoru te zemlje u BIH Fergusonu zbog sinoćnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Manchesteru, u kojem su poginule 22, a ranjno 59 osoba.

“Kada se u zemljama kao što je Velika Britanija dese ovakve stvari, a imaju bolje obučene agencije – teško je reći da se to ne može desiti u BiH”, kazao je Čampara.

On kaže da se radi na prevenciji ovakvih situacija u Bosni i Hercegovini, i da se to ne smije “stavljati pod tepih”.

“Nisam ni za to da ganjamo vještice i da se to koristi u političke svrhe. Agencije moraju raditi na tome, ali ko ima iluziju da policija može sama rješavati radikalne oblike, to mora raditi šira zajednica. Porodica, škola, agencije u saradnji…”, kazao je Čampara za N1.

Kazao je da u BiH opada trend odlaska na strana ratišta, odnosno u 2016. i 2017. godini ih nije bilo – a istovremeno se radi na procesuiranju povratnika sa stranih ratišta.

Vrše se nadzori, “oči se drže širom otvorene”.

“Niko u svijetu ne može reći da se u njegovoj zemlji ne može desiti teroristički čin”, kazao je Čampara.

Najveći problem države je decentralizirana policijska struktura, tvrdi Čampara.

“Nezadovoljan sam zbog toga. Ali struktura mora pratiti ustavni rješenje BiH. Imali bismo bolje rezultate da nije tako. Bitno je da se razmjenjuju informacije, i da svako može dijeliti sa drugima. Ne samo unutar agencija, nego moramo razmjenjivati informacije putem Interpola, Europola, naših susjednih zemalja”, ocijenio je Čampara.

“Mi smo trusno područje, zemlja koja je nedavno izašla iz rata. Imamo zaostalog oružja. BiH može biti poligon pogodan određenim aktivnostima”, kazao je, uz nadu da policijske agencije čine sve na prevenciji pošasti kakva je terorizam.

Pohvalio je aktivnosti Islamske zajednice BIh, koja je radila na problemu paradžemata – i smatra da uz postojeću strategiju u borbi protiv ekstremizma i radikalizma pružaju dodatnu pomoć.

FBiH će uskoro biti formiran federalni USKOK ( Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ) sjedište u Domu policije. Kada uskoro, kako će biti organizovan?

“Postoji set zakona koji su na snazi, ali nisu na primjeni. Htio bih pomenuti Agenciju za oduzimanje nelegalno stečene imovine, ljudi su u radnom odnosu već, vrše svoje dužnosti i nadležnosti”, kazao je.

“Poseban odjel suda na nivou Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva FBiH. Izdvojili smo pet miliona KM za uspostavu posebnih odjela. Prije svega za 10 sudija i tužitelja. Mi smo ponudili lokaciju za smještaj tih institucija, ako bude odgovarala”, kazao je Čampara.

On tvrdi da je MUP predolžio svoju zgradu, Dom policije u centru grada Sarajeva – te napomenuo da je ova odluka na snazi, ali ne u primjeni.

“Sud i Tužilaštvo putem VSTV-a trebaju raspisati konkurs. Niko nema pravo da kaže da nemamo para. Sve je urađeno od strane Vlade FBiH, da ovaj zakon krene u primjenu. Bilo je nedostataka, ali su urađene izmjene i dopune zakona”.

Kaže da je to prilika da se krene sa realizacijom onoga što je Parlament FBiH usvojio, i da se krene u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

O sigurnosti u saobraćaju i cyberkriminalu

Tvrdi da nadležno ministarstvo prati izvještaje o broju nesreća sa smrtnim posljedicama, i da je on za 2017. godinu u padu.

Postoji mnogo faktora – ali da se čeka rezultat uvođenje oštrijih mjera i sankcija u novom Zakonu o saobraćaju.

Cyber kriminal s druge strane je nešto novo, i kako napreduje tehnologija – napreduje i taj oblik kriminala.

“Uspostavili smo sektor cyberkriminala. FUP ima kadar, koji je dobar i prošle godine podnesen je veliki broj izvještaja. (..) Cyberkriminal pogoduje ljudima da se bave terorizmom, vrbovanjem, to se najlakše radi putem interneta, Facebooka. Naš odjel sarađuje sa tužilaštvom u vezi sa sprječavanjem terorisitčkih aktivnosti”, izjavio je Čampara.

Za kraj, govorio je o oružju, ko ga kontroliše i koliko oružja može posjedovati pojedinac u FbiH?

“To je urađeno na osnovu kantonalnih zakona. Moram se vratiti na decentraliziranu strukturu. Imamo čak od EU neke direktive, a pokrenuli smo na nivou FBiH da donesemo zakon – gdje bismo usvojili EU standarde. Donijeli bi okvirni zakon gdje bi harmonizirali propise”, kazao je.

“U Sarajevu možete neograničeno nabavljati oružje. U HNK od sedam do 10. Imate problem kada prelazite iz kantona u kanton”.

Za kraj, ustvrdio je da je potreban jedan okvirni zakon, a ne 10 kantonalnih – međutim i tu ima političkih opsturkcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku