Porast broja nesreća: Krivac – ceste, vozači ili policija?

Vijesti 23. maj 201716:50 > 17:19
N1

Iz dana u dan rubriku crna kronika puni informacija i vijest o prometnim nesrećama u svima dijelovima zemlje i to sa smrtnim ishodima. Među stradalima su vozači svih uzrasta. Istraživali smo gdje trebamo tražiti uzrok, odnosno, jesu li za ove brojke krive loše ceste, da li se vozači pridržavaju pravila ili je u pitanju loš rad policije?

Crni bilans na bh. prometnicama u posljednjih deset dana. U svim dijelovima zemlje crna statistika.

U Laktašima poginule dvije djevojke, u Čitluku smrtno stradala djevojka, trojica mladića poginula u Jajcu, na putu Mostar-Blagaj poginuo vozač, u Pelagićevu 23-godišnjak, u Trebinju maturant, kod Maglaja stradala jedna osoba.

Ovo su samo neke od nesreća koje su dogodile, a koje su nažalost imale smrtni ishod. Gdje tražiti uzrok, u lošim vozačima, lošim zakonskim regulativama ili pak lošim cestama?

“U pravilu su to prekoračanje brzine, u pravilu su tu niz elemenata koji ukazuju na odgovornost vozača. Preventivne mjere nisu pokazale rezultate, korektivne mjere nisu pokazale rezultate, ostale su nam represivne mjere koje nažlost primjenjujemo kao preventivne. U onom smislu ljudi se nažalost boje sankcija”, kazao je Igor Pejić.

Kojih ili nema dovoljno ili su neadekvatne jer po svemu sudeći novi Zakon o prometu BiH pa ni drakonske novčane kazne nisu urodile plodom. Svjestan je toga i ministar unutarnih poslova Federacije BiH.

Više detalja ima Zvonko Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.