Stevanović: Totalni utjecaj SDA nad akademskom zajednicom

Vijesti 23. maj 201718:23 > 18:33
N1

Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo Damir Mašić smatra da su dešavanja u vezi sa smjenom dekanese Medicinskog fakulteta Almire Hadžović-Džuvo i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo pokušaji privatiziranja svih oblasti života u glavnom gradu BiH.

On je pozvao zastupnike u Skupštini KS da ga ne podrže. Danas je tim povodom održana i konferencija za štampu, a gost Dana uživo na N1 bio je dr. Dragan Stevanović.

Zbog čega niste zadovoljni prijedlogom zakona o visokom obrazovanju?

Izmjene koje su prijedlog zakona su takve da nisu podržavali mišljenja i prijedloge akademske zajednice, a odlučuje se o akademskoj zajednici. To je apsurd. Zakon ide u pravcu totalnog utjecaja politike nad akademskom zajednicom – utjecaja politike koja je aktuelna na vlasti, to je SDA. Ako ostane kakav jeste, loš zakon omogućava nekoj idućoj partiji na vlasti da radi isto“, mišljenja je dr. Stevanović.

On je kazao da se otvara Pandorina kutija koja je u suprotnosti s evropskim standardima o univerzitetima.

Najbolje bi bilo da Vlada KS povuče ovaj zakon iz procedure. Ako budu tvrdlogavi kao ranije onda pozivamo poslanike da ne podrže zakon.”

Rekli ste da Konaković ispunjava želje Sebije Izetbegović…

Nažalost, to je tako. Od kako je došla na rukovodeće mjesto u Općoj bolnici i KCUS-a stalni su sukobi. To nije hir jedne žene, supruge predsjednika stranke ili člana Predsjedništva BiH. To je stav političke stranke koja sve toleriše odnosno aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo“, istakao je dr. Stevanović.

Kako komentarišete inicijativu za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo?

Neću da branim niti da napadam potpisnike. Da se piše peticija nije način kako treba funkcionisati akademska zajednica. Sličan scenarij je s Općom bolnicom, pa sukob s Općom bolnicom kada smo rekli da je zbrinjavanje građana neadekvatno, pa s Ljekarskom komorom, pa s Komorom sestara i medicinskih tehničara, sa sindikatom, a sada s fakultetom. Pa će s Univerizitetom, a bojim se možda i sa državom. Da li se sindikat KCUS-a oglasio i po jednom? Nije nakon što je postavljen pod kontrolu jedne osobe ili jedne grupe osoba“, odgovorio je gost N1 televizije dr. Stevanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.