Kulašin o ukidanju saglasnosti za izdavanje magazina Globus

Vijesti 24. maj 201709:56 > 10:05
N1

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS proglasilo je 11. izdanje magazina Globus plagijatom. Profesori geografije koji uređuju ovaj časopis kategorično su odbacili ove tvrdnje. Gdje je nastao spor razgovarali smo sa Enisom Kulašin iz Udruženja nastavnika Geografije "Globus".

Prije 20 dana na adresu svih osnovnih i srednjih škola KS stigao je dopis Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS da vam se ukida saglasnost izdavanja časopisa Globus zbog plagiranja prijašnjih brojeva. Po kojoj osnovi je 11. broj proglašen plagijatom?

Mi nismo bili obaviješteni o ukidanju našeg lista, odnosno tog broja 11. Nismo sigurni koja su se sve dešavanja odvijala na osnovu kojih se donijela takva odluka. Obaviješteni smo 5.5.2017. godine preko mail adresa direktora osnovnih i srednjih škola na nivou Kantona. Niti je na adresu udruženja stigla obavijest o ukidanju te saglasnosti“, rekla je Kulašin i dodala:

Dobili smo, ne mogu ni reći da je to neki izvještaj. To su dva komada papira na kojima su pobrojane stranice na kojima tvrde da je to plagijat. Tvrdimo da je nešto takvo nemoguće proglasiti plagijatom. Broj 11 je bio jubilarni koji je imao striktno utvrđen cilj i ponosni smo da smo to i ostvarili.”

Znate li ko je izvršio analizu vašeg časopisa koji je ministar potpisao?

Uputili smo molbu 8. maja da primi predstavnike Udruženja s molbom da nam se i dostave imena naših kolega koji su se eventualno žalili Ministarstvu. Kategorički tvrdimo, jer nevjerujemo, da je neko od naših kolega nepismen da napiše takav dopis. On je prepun pravopisnih grešaka, mi nismo mogli vjerovati da se u Ministarstvu obrazovanja takav komad papira uzima kao validan i da se donese takva odluka“, rekla je gošća Novog dana.

Ona je istakla da je u Udruženju oko 50 kolega osoba sa počasnim članovima.

Sve je ovo poražavajuće i jako uvredljivo. Imamo problema s obezbjeđivanjem medijskog prostora. Ovaj list je pokazao i dokazao da ima svoju svrhu, a ona je da učenici i profesori pišu. Ne samo profesori koji su u Udruženju. Bojim se da su posljedice velike, ne samo u tom smislu već i u drugim oblastima rada. Ministar je rekao da nismo pedagozi ni profesionalci. To je bilo jako uvredljivo“, dodala je Kulašin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.