Abdulah Sidran: Volio bih da ne moram nikada pisati

Vijesti 25. maj 201709:42 > 09:48
N1

Jedan od od najboljih pjesnika i književnika, akademik i scenarist nagrađivan domaćim i inozemnim priznanjima Abdulah Sidran bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Na pitanje o zdravstvenom stanju, Sidran za sebe kaže da je medicinski fenomen.

Ja uvijek pišem. Meni je od Boga dato da umijem sklopiti u riječi i prepoznati. U tom smislu pisac uvijek radi“, rekao je Sidran.

Za pisce i glumce kažu da su nesretni kada ne rade.

Nisam nesretan kada ne radim. Volio bih da ne moram nikada pisati. To su stereotipi koje narod stvori. Isto kada kažu, uzmeš pola litra rakije i dođe ti inspiracija“, kazao je Sidran.

Gost Novog dana ističe da se godinama “tuče” s ljudima da ne prave rang liste ko je najbolji književnik.

To je apsurd u književnosti da unose mnogo štete u ljudski život. Mene mrzi 50 kolega jer su novinari pravili rang liste “najveći živući” itd. Gdje su parametri po kojima sam ja najveći, a drugi nisu? Najveći jugoslovenski pisac je Mediha Selimović. Vjerovatno nikada niste čuli za nju. Najveći pjesnik je Mensur Ćatić iz Visokog, za kojeg vjerovatno nikada niste čuli. Ja sam ogrebao filmsku slavu, pa se čulo više. Književnost nije atletika i ne postoje mjerljivi parametri“, rekao je Abdulah Sidran.

Prije nekoliko dana otvoren je Centar za kulturu na Dobrinji “Vila Hadžihalilovića” – značajno mjesto za Dobrinjce i kulturu.

Emotivno sam vezan za taj prostor. Tu mi je živio brat. Dobrinja je bila u trostrukom obruču. Brat mi je bio izbjeglica sa Dobrinje unutar Dobrinje. Nevjerovatno je kako se Dobrinja mogla odbraniti prije nego se napravio tunel. Tumačenje odakle tolika snaga jeste to što se na Dobrinje razvio jedan najčistiji vid lokalpatriotizma“, izjavio je Sidran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.