Upozorenje javnosti na online igricu “Plavi kit”

Vijesti 26. maj 201709:57 > 09:58
N1

Uzimajući u obzir novu pojavu, odnosno online igricu na internetu pod nazivom "Plavi kit", koja predstavlja prijetnju za maloljetnike, Federalna uprava policije upozorila je javnost.

Igrica „Plavi kit” prije svega je usmjerena na mlađu populaciju i to najčešće djecu u razdoblju od 10 do 15 godina, kojima se nakon instalacije navedene igrice postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja filmova neprimjerenog sadržaja, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom i podstrekavanjem na izvršenje samoubistva.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloljetnika, te je stoga Federalna uprava policije pojačala aktivnosti na praćenju i prevenciji pojave igrice „Plavi kit” u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene “igre” i opasnostima koje se s tim povezuju, upozoravaju se roditelji i prosvjetni radnici da obrate pažnju na ponašanje djece, te da pojačaju nadzor na istima kada je u pitanju korištenje Interneta.

Preporučujemo da se sva djeca gore spomenutog razdoblja upozore na moguće rizike i podsjete na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža i eventualnom susretanju sa zastrašujućim porukama ili sadržajima na Internetu

Preporučujemo onima koji se na bilo koji način susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na Internetu da o tome ODMAH obavijeste policiju, roditelje ili prosvjetne radnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.