Postači, izbjegavajte kafu tokom sehura

Vijesti 26. maj 201717:52 > 22:42
Anadolija

Sa zalaskom sunca večeras za muslimane Bosne i Hercegovine nastupa mjesec ramazan. Mjesec posta, oprosta i zajedništva. Mjesec je to u kome je počela objava svete knjige kod muslimana - Kur'ana.

Večeras u 20 sati i 22 minute nastupa ramazan. Sveti mjesec kod muslimana. I u Sarajevu pripreme. Vjernici i današnji dan provode u ibadetu, učenjem Kur'ana, čija je objava i počela u ovom mjesecu. Za njih je ovo mjesec kada preispituju sebe, svoj odnos prema porodici i bližnjima.

“Na svakoga ko osjeti mjesec ramazan svojom suštinom, svojom dubinom, ostavlja bitne utiske, a to je da budemo bolji, da razumijemo drugog, da razumijemo drugačije, da pomognemo onome ko je nemoćan”, objašnjava Bilal Memišević.

I Bilal će sutra sa zorom zapostiti prvi ramazanski dan. Od sehura do iftara ove godine proći će i više od 18 sati, a najduže će se vjernici uzdržavati od jela, pića pred kraj ramazana, ulaskom u ljeto. Stručnjaci, nutricionisti postačima savjetuju da što više hidratizuju tijelo unosom hrane bogate vodom, povrća i bobičastog voća. Kafa postačima nije prijatelj- poručuju.

“Vi automatski gubite veliku količinu vode, koju vi morate nadoknaditi, a ispred vas je dug period posta, a nemate kada to da nadoknadite. Mali savjet postačima da izbjegavaju kafu tokom sehura”, poručuje Amela Ivković O'Reilly, nutricionistkinja.

Izbjegavaju vjernici tokom ramazana i tjelesna zadovoljstva, loše riječi i postupke, čiste dušu, obnavljaju i učvršćuju veze jedni sa drugima.

“To je radost, a ramazan je zapravo izvor svake radosti, i svake ljepote. I kad dođemo do izvora, tu naše duše napajaju i tu naše brige prestaju. Tako ramazan dolazi večeras kao najdraži i najljepši gost”, kaže  Muhamed ef. Velić.

Gost koji će radost vjernicima donositi narednih trideset dana, do 25. juna, prvog dana Ramazanskog bajrama, gost koji dušu ispunjenom ostavlja sve do naredne posjete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.