Banjaluka: U Ferhadiji klanjana prva teravija

Vijesti 27. maj 201708:04 > 08:06
Anadolija

Veliki broj vjernika u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjao je sinoć prvu teraviju koja označava početak mjeseca ramazana, dok su munaru Ferhadije krasili upljeni kandilji

Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka rekao je da bi volio da džematlije ovogodišnji ramazan što više posvete porodici i porodičnim vrijednostima. U svom obraćanju džematlijama, on je govorio o porodici, njenoj važnosti, značaju i ulozi.

“Da, ako Bog da, ramazan, odnosno post, kao vjerski ibadet, kako popravlja odnose u krugu porodice, tako isto da se prenese na komšiluk na druge naše komšije, susjede sa kojima živimo ovdje u Banjaluci, sa pravoslavcima i katolicima, tako, naravno, i na nivou šire društvene zajednice”, kazao je Spahić.

Prema njegovim riječima, ramazan je prilika gdje se svako svakom može približiti najmanje jedan korak bliže.

“To je mudrost Božija da se kroz ramazan dosta ibadeta učini, mukabele se uče, posti se, priređuju se iftari, odnosno insistira se na tim vrijednostima okupljanja, zajedništva, jedinstva, da jednostavno iskoristimo te momente pa čak i za susrete koji možda i nisu bili duži vremenski period”, rekao je Spahić.

Anadolija

Među džematlijama koji su večeras u Ferhadiji klanjalu teraviju bio je i Mirsad Beharić iz Banjaluke koji je u izjavi za AA rekao da je ova veče svečana za sve muslimane, jer dolazi mjesec ramazan, mjesec u kome je počela objava Kur'ana, a ujedno i mjesec kad svi muslimani poste i odriču se u ime Allaha, svih ovih dobara, užitaka.

Muharem Tulek podsjetio je da počinje poseban mjesec, najznačajniji u islamskom kalendaru, u kojem se, prema Kur'anu, svako dobro djelo više puta vrednuje nego u drugim danima.

“Veliko je to u životu jednog vjernika, a ja sam već obavio i hadž”, rekao je Tulek.

Dževad Šarić smatra da je velika čast doživjeti svečanu noć prve teravije i ispostiti mjesec ramazan. Prema njegovim riječima, u ovom mjesecu vjernici moraju da se poprave u svakom pogledu,da se klonu svega negativnog. Napomenuo je i da mu je drago što je dočekao obnovu Ferhat-pašine džamije, koja je svečano otvorena u maju prošle godine, a zadovoljan je što je u Banjaluci položen i kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije Arnaudija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.