Sandžak: Mještanin sam finansirao izgradnju džamije

Vijesti 28. maj 201713:28 > 13:30
Anadolija

U zaseoku Papići, na teritoriji općine Sjenica, mještanin Bahto Papić, u cijelosti je finansirao izgranju i opremanje džamije i kuće za boravak imama džamije u ovom mjestu tokom mjeseca ramazana.

Džamija je, uz prisustvo žitelja zaseoka, zvaničnika Sjenice, te prijatelja općine Sjenica poput pjevača Hajrudina Varešanovića poznatijeg kao Hari Mata Hari, otvorena 26. maja kada su vjernici klanjali džuma- namaz.

Osamdesetpetogodišnji Bahto Papić, vakif i donator sredstava za izgradnju džamije, obrativši se gostima na otvorenju džamije, podsjetio je da zahvalnost na svemu što je dato čovjeku, prije svega, pripada Svevišnjem stvoritelju.

Tako je i Bahto, govoreći na otvaranju džamije, izrazio zahvalnost Bogu što mu je podario dovoljno snage da izdvoji imetak za izgradnju džamije.

Anadolija

“Allahovom voljom, u ovim mubarek danima, meni i mojoj porodici ispunio se dugo sanjani san i posatao je java, a to je početak rada ove džamije”, dodao je Bahto Papić neposredno prije otvorenje džamije, koja je jedina u zaseoku i čija je izgradnja trajala godinu dana.

Sjeničanici i mještani zaseoka Papići izrazito pozitivno komentarišu izgradnju džamije i njeno uvakufljenje.
Osim značaja za vjerski život mještana, džamija će u budućnosti imati važnu ulogu u kulturnom preporodu kraja, uvjeren je Sjeničak Heman Muftarević.

“Ovaj zaseok je siromašan, međutim, ova džamija predstavlja bogatstvo jer će za buduće generacije imati istorijsku, vjersku i kulturološku vrijednost. Nadam se da će džamija imati i brojan džemat”, istakao je Muftarević.

Mještanin Hasim Papić objašnjava da je izgradnja džamije bitna, kako zaseoku Papići, gdje egzistira 35 domaćinstava, tako i cijelom kladničkom kraju koji uključuje nekoliko sela. Poručuje i apeluje na svoje mještane da džamiju često posjećuju, jer će je samo na taj način sačuvati.

Anadolija

Do džamije u Papićima vodi uzak asfaltirani put iz pravca Sjenica, dok je nekoliko stotina metara prilaza do džamije makadamski put. Objekat je sazidan čvrstim materijalima, a na dan otvorenja finalizirani su svi radovi, osim makadamskog prilaza, za koji je mještanima predsjednik općine Sjenica Hazbo Mujović dao obećanje da će biti asfaltiran u skorije vrijeme.

Otvorenju je prisustvovao pjevač Hari Mata Hari, istakavši da je sa Sjeničacima dobar prijatelj, posebno sa članovima porodice Bahta Papića, vakifa novoizgrađene džamije.

“Izgradnja džamije u selu je lijep nijet donatora, a ovdje sam jer smo dobri prijatelji. U sjenički kraj dolazim već dvadeset godina privatno i profesionalno, a danas se osjećam izuzetno ponosno što prisustvujem otvorenju džamije”, kazao je pjevač Hari Mata Hari.

Svi mještani zaseoka Papići su muslimani, bave se uglavnom poljoprivredom. Zbog loše ekonomske situacije u selu i lošeg položaja poljoprivrednika i te grane privrede u ovom kraju, poslednjih decenija ljudi se sve češće sele u inostranstvo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.