Mladi spas za svoju budućnost vide u učenju kineskog jezika

Vijesti 29. maj 201710:39 > 10:45
N1

I dok u udžbenicima Balkan nazivaju nerazvijenim, dokaz da nije tako i da mnogi ulažu u svoje obrazovanje i razvoj je i sve veća zaniteresiranost za izučavanje sinologije- kineskog jezika i kulture, uporedo sa razvojem kineske ekonomije.

Upravo to prepoznali su pojedinim bh. univerzitetima.

Sonja, Jovanka i Slobodan su svoju šansu i prozor u budućnost vidjeli baš u izučavanju kineskog jezika. Na pitanje “otkud želja za učenje baš ovog jezika”, studenti odgovaraju – prilika za posao van granica BIH.

To uvijek može da znači jer znamo kakva su danas vremena za zaposlenje i sve. Tako da, znanje jezika, bilo kojeg, pogotovo kineskog,jer znamo da kineska ekonomija postaje jedna od najjačih, tako da će mi veoma značiti. Nadam se da ću na lakši način moći naći posao“, kazala je Sonja Milić za N1.

U našoj zemlji se mora malo gledati na perspektivu. To je donekle bio i prvi razlog za upisivanje kineskog jezika, dok je i sam kineski zbog svoje težine predstavljao svojevrsan izazov i svakako je nešto novo. Svima je privlačno i zanimljivo“, dodao je njezin kolega Slobodan Gajić.

Opširnije u prilogu Nejre Selimović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.