Poruka Tomislavu Nikoliću iz BiH: Bićemo jedno, ali u EU

Vijesti 29. maj 201718:24 > 18:28
N1

I danas bilježimo stavove da međudržavni most “Bratoljub” spaja države, ali izaziva suprotna mišljenja.

Izjava odlazećeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića – o tome kako će jednog dana Srbija i Republika Srpska biti jedno – izazvala je reakciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji ga je nazvao budućim penzionerom. S druge strane, Nikolićev istup Aleksandar Vučić je ocjenio emotivnim. 

 “Bratoljub” će spojiti obale Drine. Most će dakle povezati Srbiju i Bosnu i Hecegovinu. Ovaj međudržavni projekat u izgradnji prošle sedmice već je spojio i na jedno mjesto doveo zavničnike Srbije, Republike Srpske i jednog ministra sa nivoa Bosne i Hercegovine.

Poziv je, dakle, kada je u pitanu državni nivo, stigao jedino na ime – Ismir Jusko. Takav protokol nikome nije sporan, ali jeste izjava predsjednika Srbije.

“Meni je isto toliko važno što imaju po dve trake sa obe strane, namenjene biciklistima i pešacima, da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Republike Srpske u Srbiju, i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš pošto će sve da bude jedno”, kazao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Uslijedio je i odogovor predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

“To su samo onako nedosanjani snovi odlazećeg predsjednika, odnosno budućeg penzionera”, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Nadležni ministar Jusko smatra da političke izjave ne smiju zasjeniti važnost projekta.

“Da će taj most skratiti gotovo 80 kilometara puta. Sve u svemu, ja sam čuo tu izjavu i ja se slažem sa jednim – da ćemo mi biti jednog dana jedno, ali kao članica Evrospke unije”, kazao je Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH.

O Nikoliću u Bosni i Hercegovini već se govori kao o političkoj prošlosti, odnosno o ličnosti za koju su takve izjava – karakteristika.

“Očigledno da je on izgubio svoj kompletan politički kapacitet i da njega više nećemo gledati u regiji što je sreća za sve nas”, kazao je Damir Bećirović, poslanik Demokratske fronte u Parlamentu BiH.

“Znajući gospodina Nikolića da je bilo šta drugo izgovorio mene bi to bilo začudilo”, kazao je Ognjen Tadić, delegat SDS-a u Domu naroda BiH.

Tomislav Nikolić nije objasnio svoju izjavu. Učinio je to Aleksandar Vučić koji na dužnost predsjednika Srbije stupa za dva dana.

“Mislim da je predsjednik Nikolić želio da emotivno istupi, a politika Srbije je da poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i to svi u BiH znaju. I da ponovim nešto što smo bezbroj puta govorili – mi svi volimo Republiku Srpsku, ali je naša obaveza da veoma poštujemo integritet Bosne i Hercegovine. I to je naša budućnost. Mi moramo da živimo zajedno sa Bošnjacima i to je naša politika. Živećemo zajedno sa njima i u Srbiji i u BiH”, kazao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Cjelokupan projekat obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog graničnog prelaza. Most “Bratoljub” skratiće put za najmanje 80 kilometara – ukupne vrijdnosti 13 miliona evra koju Savjet ministara BiH, Republika Srpska i Srbija zajednički dijele.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.