Podžić: Bitnije spašavanje života od kašnjenja političara

Vijesti 30. maj 201709:17 > 09:17
N1

Jučerašnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH bila je jedna od uspješnijih, kazao je Sifet Podžić, delegat u Domu Naroda Parlamentarne Skupštine BiH koji je gostovao u Novom danu.

Zadatak opozicije je da uvijek kritikuje, ali što se tiče jučerašnje sjednice nije se imalo šta kritikovati jer su delegati, kako je otkrio Podžić, već na prvoj tački pokazali ozbiljnost.

“Dom naroda je odbacio zahtjev Vijeća ministara BiH da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi bude razmatran po hitnom postupku, jer smo zaključili da je ovo preozbiljan zakon da bi se tako razmatrao”, istakao je delegat.

Ovim zakonom se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni inspekcijski nadzor, može vršiti i posredni uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Izmjenama i dopunama ovog zakona obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Dom naroda PS BiH jučer je podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa izjednačavanje koeficijenata za izračun plaća policijskih službenika i ostalih državnih službenika.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u ponedjeljak je kazao da su policijski službenici bili oštećeni jer njihov koeficijent za obračun plaća i platni razred nije istovjetan s državnim službenicima s istom stručnom spremom koji rade u bh. institucijama.

Podžić je pozdravio odluku delegata da se prihvati zaključak kojim se zadužuje VM BiH da u roku od 60 dana pronađe rješenje kako bi izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH bio primjenjiv.

“Nije prirodno da bilo koji namještenik u institucijama BiH ima start veći od policajca”, poručio je gost Novog dana.

Pred delegatima se jučer našao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se predviđa da se do 2028. godine odgodi primjena zakonske odredbe o zabrani uzgoja životinja radi dobijanja krzna, koja treba da stupi na snagu iduće godine. Prijedlog nije dobio potrebnu većinu delegata iz RS-a, te će biti predmet usaglašavanja Kolegija.

Podžić je podsjetio da je zakon usvojen 2009. godine i dat je prelazni period do 2018. kada bi trebao stupiti na snagu. Po njemu je to sasvim dovoljno vremena i ne bi se smjela praviti pravna nesigurnost građanima.

“Posebno me jedna stvar iritirala, a to je da imate situaciju da su ljudi koji su imali farme i zbog ovog zakona zatvorili te farme da sad ispaštaju. Nisam nikada bio da se zakon prolongira i da oni koji su se pridržavali tog zakona da imaju najveće posljedice”, kazao je Podžić.

Gost Novog dana je ocijenio da je logična i razumna incijativa njegovog kolege Damira Arnauta ukidanja privilegije da vozila političara imaju prvenstvo prolaza u odnosu na hitnu službu i vatrogasna vozila.

“Valjda je bitnije spasiti život nego da neki političar zakasni na sastanak”, zaključio je Podžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.