"Nema razloga za euforiju, ovo nije "stari" Mercator"

Vijesti 30. maj 201709:53 > 10:07
N1

Šest mjeseci nakon što je i službeno otvorena nova Konzumova trgovina u sarajevskoj Ložioničkoj ulici, ploča, oznake, reklama- brend Konzuma, ponovno bi mogli biti vraćeni u staro - Merkatorovo ruho. Iza vizualne i kozmetičke promjene, krije se itekako tajna poslovna rekonstrukcija.

Agrokorova kriza, Konzumovu crvenu boju, za 10 posto radnika do kraja godine mogla bi pretvoriti u crnu. O uticaju Agrokor krize na tržište BiH u Novom danu govorio je ekonomski stručnjak Dženan Đonlagić. 

Đonlagić je podsjetio da je kriza Agrokora regionalni problem i očekivano je bilo da se taj problem “prelije” i na tržište u BiH. Ovaj problem za našu državu ima dva ključna faktora, koja su veoma negativni.

“Prvi negativni faktor je dug koji kćerke firme imaju prema bh. dobavljačima i kao implikaciju tog dugovanja imamo najavu smanjenja isporuke roba prema poslovnicam Konzuma. To znači smanjenje proizvodnje, manje novca, prometa i manje poreza u državnoj kasi”, objasnio je gost Novog dana.

Drugi negativan faktor je otpuštanja radnika u BiH.

“Govori se o brojci od 300-500 otpuštenih radnika i imamo najave da će se to ponovo intenzivirati”, otkrio je Đonlagić.

BiH nedostaju tzv. institucionalne mjere tj. zakonski potezi koji bi spriječili isisavanje kapitala iz naše zemlje, poručio je stručnjak.

“Imam informaciju da su pojedini inspektori iz Federalne uprave prisutni u kćerkama firmama Agrokora i da prate situaciju. Mi očekujemo od poreskih organa da prate situaciju”, dodao je.

Agrokoru se trenutno nalazi u kontrolisanom stečaju i bez svježeg kapitala, “upumpavanja novca”, ovaj koncern se neće izvući, ocijenio je Đonlagić.

“Jedino rješenje je, znači, novi, svježi kapital, novo ulaganje i ta sredstva mogu uložiti samo veliki igrači poput investicionih fondova koji žele mijenjati postojeću vlasničku strukturu”, kazao je Đonlagić.

Posljednjih dana se među potrošačima u BiH javila prava euforija kada se pojavila informacija o povratku Mercatora na naše tržište. Međutim, to više nije Mercator kakav pamte bh. kupci, otkrio je ekonomista.

“Agrokor će pokušati dug prema bh. dobavljačima prebaciti na kćerku firmu u Sloveniji. Euforija oko Mercatora je Agrokorov “povratak otpisanih”. To više nije ‘onaj’ Mercator, slovenački – koji je bio u BiH. Mercator je u većinskom vlasništvu Agrokora, dakle, to je Agrokorova kompanija, koja ima najmanju zaduženost i ona može ‘posušiti’ dug prema bh. dobvaljačima preuzimajući dug Konzuma i Velproma. Agrokor pokušava rebrendirati maloprodajni sektor vraćanjem Mercatora. Kada je Konzum preuzeo Mercator u bh. entitetu Republika Srpska promet je pao za više od 20 posto. Konzum nije uspio napraviti poslovni uspjeh kakav je imao Mercator i ta slava Mercatora je razlog za njegov povratak”, istakao je Đonlagić.

Nemam dileme da će novi Mercator pokušati rezati stare dugove kako bi nastavio na vrijeme plaćati nove fakture, ocijenio je stručnjak.

“Naši dobavljači će biti prinuđeni na otpis nekih dugova. Nisam optimista da će dobavljači moći naplatiti sva svoja dugovanja. Drugo, nema dileme ni da će Mercator ugasiti i zatvorit jedan broj objekata koji je imao Konzum. Mecator će racionalizirati taj broj i ugasiti one neprofitabilne što znači da će jedan broj radnika ostati bez posla. Institucije u BiH ne smije dozvoliti da bh. radnici plate cijenu restrukturiranja. Vlasti moraju pripremiti plan eventualnog zbrinjavanja tih ljudi koji će ostati bez posla kako bi radnici osjetili da država vodi računa o njima. Ne smije se desiti da se lomi preko leđa radnika kao najslabije karike”, dodao je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.