Kukić o vađenju Thompsona iz naftalina

Vijesti 30. maj 201712:27 > 12:32
N1

Pjesma ''Lijepa li si'' koju izvodi Marko Perković Thompson posljednjih je sedmica ponovo neizostavan dio na raznim manifestacijama u hrvatskim gradovima.

U ovoj pjesmi spominje se i takozvana Herceg-Bosna, a tako je bilo i sinoć na svečanom obilježavanju 26. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Hrvatske u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

Stihove Thompsona sinoć su pjevali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Skupu su prisustvovali generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Kako je za N1 ispričao univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić, ovakvi događaji jednako su loši i za Hrvatsku i za ostale zemlje u regiji. On je naglasio da su ovakve manifestacije posebno štetne i za bosanskohercegovačke Hrvate.

 ”Vađenje iz naftalina Thompsona i to u vremenu kad se njega zabranjuje ne samo u Evropi nego i u pojedinim dijelovima Hrvatske kakva je recimo Pula, pokazuje da je ideologija s početka devedesetih još uvijek vrlo žilava. Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, kada su srušene sve barijere od mogućih sankcija, širom su otvorena vrata reaktiviranju tih ideologija. To nije dobro za Hrvatsku, a niti je dobro ni za prostor regije. Nije dobro ni za bosanskohercegovačke Hrvate, njima je doista medvjeđa usluga šta god ko o tome mislio”, ispričao je profesor Kukić za N1.

On se osvrnuo i na predstojeći koncert i veliki skup podrške hrvatskim haškim optuženicima koji će 8. juna biti održan na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru, a na kojem će između ostalih nastupiti i spomenuti Thompson.

 ”To je samo jedna sličica u ukupnoj bosanskohercegovačkoj muci. Nije to jedini slučaj da bi ga bilo potrebno odvojeno komentirati. Tih slučajeva u posljednjih godina dana imate svaki dan. To je sličica u ovom tužnom balkanskom koloritu koji će u konačnici platiti građani Bosne i Hercegovine. Što činjenicom da će sve teže sastavljati kraj s krajem, što zbog činjenice da će ih sve više pakirati kofere i otići”, rekao je Kukić u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.