Priča o psima koji su spasili stotine života u BiH i svijetu

Vijesti 30. maj 201716:59 > 19:10
N1

Ovo je priča o psima koji su u posljednjih nekoliko godina spasili stotine života širom BiH, ali i svijeta.

Psi demineri – njih oko 530 obučavanih u blizini Sarajeva pretražilo je više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta i to bez ijedne nesreće na miniranom terenu. Za to je zaslužan rad Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva.

U ovom centru se već 13 godina vrši obuka pasa za otkrivanje mina i eksploziva. Ovo je dom za trenutno 60 pasa koji će se pridružiti u deminerima kao pomoć pri otklanjanju skrivenih ubica koji i 20 godina nakon rata vrebaju .

530 pasa iz ovog centra je proslijeđeno širom svijeta i do sada su sve svoje zadatke obavili uspješno bez incidenata. Obuka samo jednog psa prije zadatka u minskom polju traje i do 18 mjeseci.

“U prilogu možete vidjeti neke segmente obuke , do potpuno obučenih pasa koji rade u boxu, to je metoda dugog povodca koja se koristi u operacijama deminiranja i trening koji predstavlja integraciju gdje se pas uči pretražuje u ravnoj liniji dakle ponašanje odnosno indikaciju , pronađeno sredstvo i vikosi inteninzi njušenja odnosno pretraživanja pod pritiskom gdje pas konstantno pretražuje određenu površinu. Radi se o belgijskom ovčaru ovo je tip malinoa dakle uzgajamo i obučavamo ovaj tip pasa prije svega zbog velikog broja kvalitetnih radnih karakteristika ovih pasa”, kazala nam je Gordana Medunjanin, operativni rukovodilac u Centru za obuku pasa.

Ono što je karakretistično za ovaj centar je i interni program uzgoja i obuka od najranijeg perioda. Sa novorođenim štencima se radi pažljivo i sa strpljenjem.

“Naš trening se bazira na igri, ni u jednom momentu ne radimo prisilu u smislu treninga pasa, sve se svodi na interakciji pasa sa čovjekom , na igru, na ono što, na proizvodnju lovnog i plijenskog nagona kod psa bez prisile”, utvrdila je Alma Đukić, veterinar i senior trener.

U BiH je još uvijek 1.398 ugroženih zajednica pod uticajem mina. U prijevodu u ovom trenutku ugrožena je sigurnost 545.000 stanovnika. U bazi podataka trenutno je registrovano 20.220 minskih polja.

U Globalnom centru za obuku pasa za traženje mina trenutno se nalazi oko 60 pasa a ovi najmanji će proći proces treninga i u budućnosti biti korišteni za traženje mina u BiH. Prema posljednjim procjenama u BiH je još uvijek 2,2 % od ukupne površine pod minama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.