Koliko se oporavio Maglaj tri godine nakon velikih poplava

Vijesti 31. maj 201708:39 > 09:00
N1

Maglaj ne pamti gore i teže dane u svojoj historiji od onih iz maja 2014.godine. Stravične poplave koje su zadesile ovaj gradić, neki su čak poredili sa ratnim razaranjima.

Štete su se zbrajale mjesecima poslije. Maglaj tri godine poslije. Da li se oporavio, šta je sa privredom, investicijama, o izazovima i planovima razgovaramo sa Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine Maglaj.

Maglaj je teško pogođen prirodnom katastrofom, velikim poplavama u maju 2014. Ogromne su štete bili, no sada je to sve iza nas. U sjećanju na teške dane, organizovano je i druženje na obali rijeke Bosne 14. maja. U kojoj mjeri se grad oporavio?

Maglaj ne pamti teže dane, ako izuzmemo ratna dešavanja. Štete su bile ogromne, tri godine se sanira štete, a otklanjaju se još uvijek. U maju ove godine smo organizovali druženje, kako su se samoinicijativno organizovali i na čišćenju Maglaja 2014. godine“, kazao je načelnik Općine Maglaj.

Šta je sa privredom Maglaja, je li se ona oporavila?

Privreda je mnogo stradala, procjenjuje se na oko 90 miliona KM. Dosta toga je oporavljeno, mali privrednici su najviše uspjeli svojim trudom i zalaganjem uz kredite. Imamo i novih investicija, u izgradnji je pogon za firmu koja će proizvoditi metalne kutijice. Do sada su bili u Kini i sada sele u BiH i druga firma seli iz Švicarske u BiH“, kazao je Mahmutagić.

Prošao je devet mjeseci otkako je Mahmutagić na funkciji načelnika Maglaja.

Preuzeo sam funkciju u gradu koji je puno stradao i u ratnom periodu i u poplavama. Najveći problemi su bili problemi građana koji su stradali 2014. godine. Nisam zadovoljan jer su svi općinski akti davno istekli i neusklađeni su sa zakonom i to je proces koji Općinsko vijeće mora rješavati. I ja kao načelnik imam puno posla“, kazao je gost Novog dana.

Prije nego je izabran za načelnika rekao je da lokalna vlast u Maglaju nije servis građanima, nego da su pohlepni vlastodršci, koji su tu samo radi sebe.

Općina nije bila servis građanima i privrednicima. Moralo se pitati stranku za sve, općinsko vijeće se koristilo samo da diže ruku. Mnogi su imali probleme kod otvaranja firmi. Firme iz inostranstva koje sada dolaze u Maglaj pokazuju da smo uspjeli popraviti stanje.”

Šta ste vi uradili za ovih 9 mjeseci?

Postali smo servis građana. Cijenim to ono po onome kada me ljudi koje ne poznajem sretnu na ulici i kažu da lakše završavaju neke stvari u Općini i da vide trud i rad“, mišljenja je Mahmutagić.

Mirsad Mahmutagić je jedini od kandidata SDP-a koji je pobijedilo u utrci za načelnika u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon pauze koju je uzrokovala poplava, zastava Studentskog ljeta zaviorit će se ponovo. Historija Studentskog ljeta su velika, prve korake na ovoj manifestaciji napravilo je dosta danas poznatih estradnih umjetnika.

Maglaj je lijep gradić i ugodan za življenje. Omladinu u Maglaju mogu zadržati radna mjesta, solidna primanja i dešavanja koja su u svrhu građana, a to je i Studentsko ljeto. Sutra je njegovo otvaranje i trajat će nekoliko mjeseci. Maglaj se ponosi Studentskim ljetom i kroz sve ove godine prošlo je mnogo imena iz svijeta muzike, a neka od njih su Lepa Brena i Severina“, rekao je Mahmutagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.