Šetnja s bijelim trakama i ruže za ubijenu djecu Prijedora

Vijesti 31. maj 201718:33 > 18:42
N1

Borba protiv fašizma, segregacije, diskriminacije, ali i borba za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora i dalje su glavne poruke sa obilježavanja Dana bijelih traka.

31. maj se u ovom gradu obilježava kao sjećanje na ubijene i na proglas koji je na današnji dan 1992. godine pročitan na lokalnom radiju. Proglasom je naređeno muslimanima i Hrvatima da svoje kuće označe bijelim čaršafima.

Bijele trake u Prijedoru nosili su aktivisti iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Ključa, Bihaća sa istom porukom – “Da se ne zaboravi”, i “Jer me se tiče”.

“Imala sam bijelu majicu i svi smo je nosili, išli smo svaki dan do logora Trnopolje i morali je vezati”.

“Mi smo iz Ključa i dolazimo kao i za Srebrenicu svake godine”.

“Možemo mi zajedno, ali ovo ko je uradio od nas neka ga Bog pita”, kažu građani.

Mirna šetnja bez incidenata završena je na Trgu Patria. Položene su ruže za 102 ubijene djece Prijedora, uz još jedan apel lokalnim vlastima da dozvole gradnju spomenika.

Dosijee djece roditelji su predali na protokol gradske skupštine, koja je nešto ranije odgodiila današnje zasjedanje zbog obilježavanja.

“Dan bijelih traka nije prvenstveno dan za ubijenu djecu Prijedora već upravo na bijele trake koje su nesrbi morali nositi i na taj način su bili označeni prilikom izlaska iz kuća, zarad lakšeg raspoznavanja za privođenja, maltretiranja, odvođenja u logore“, kazao je Mirsad Duratović iz Udruženja logoraša.

Jasno je da je negiranje ovdje još prisutno ali čini se da je to dio procesa. Malo se stvari relaksiraju“, istakao je Goran Zorić, aktivista inicijative Jer me se tiče.

Prvi put je u Kozarskom vjesniku objavljena čitulja ubijenoj djeci. No novi gardonačelnik Milenko Đaković, nastavlja sa politikom starog – o trakama bez komentara.

Gradske vlasti načelno su za izgradnju spomenika no sporno im je kažu što se u cijelu priču miješa politika.

Ja sam jedan od onih koji su vodili povratak u Prijedor i svoja tri sina 1998. doveo sam iz Londona, a ne jedan od onih koji dođu, uslikaju se pred Patrijom sa bijelom trakom, i pobjegnu na Novi Zeland“, komentar je Seada Jakupovića, predsjednika SO Prijedor.

Poslanici koalicije Domovina i potpredsjednik RS prisustvovali su obilježavanju.

Zločin koji je počinjen u Prijedoru kolika god kazna je presuđena nije dovoljna, nije dovolja satisfakcija onima koji su izgubili svoje najmilije“, naglasio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Sud BiH i sud u Hagu do danas su izrekli 54 pravosnažne presude za zločine u Prijedoru.

Procjenjuje se da je kroz logore Keraterm, Omarksa, Trnopolje, prošlo gotovo 30.000 ljudi, te da je oko 3.000 ubijeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.