Kako se zaštiti od kukaca i gmizavaca za vrijeme vrućina?

Vijesti 01. jun 201710:02 > 10:09
N1

S prvim toplijim danima započinje sezona radova u dvorištu, a to ponajprije znači da je vrijeme za čišćenje. Neki su proljetno čišćenje već obavili, naročito oni koji su namjeravali saditi.

Koje opasnosti vrebaju sa dolaskom vrućina i kako zaštititi okućnicu, saznali smo od sanitarne ekipe s kojom je ovog jutra na terenu bila naša reporterka Mia Bojičić.

Kako se zaštititi od kukaca i gmizavaca za vrijeme visokih temperatura?

Bitno je da se redovno vrši košenje trave, da se čiste površine i da se postave mrežice na prozore. Ovo vrijeme pogoduje krpeljima, komarcima, osama i zmijama“, rekla je za N1 sanitarni inžinjer Elna Ibrahimović.

Ona je kazala da osim mjera zaštite na prozorima trebaju koristiti insekticidi i repelenti za zmije.

To znači zaštitna barijera za zmije koje vrše stručne ekipe. Pravi se zaštitini pojas oko okućnice, institucija, vikendica. Taj pojas repelent odbija zmija neugodnim mirisom. On djeluje 6 mjeseci i možemo biti bezbjedni u dvorištima tokom ljetnih vrućina“, kazala je Ibrahimović.

Je li kasno sa čišćenjem?

Nikada nije kasno. Generalno čišćenje je potrebno izvršiti, ukloniti nepotrebne materije i kutije gdje bi svoja staništva mogli napraviti gmizavci. Padavine su bile dobra podloga za razmnožavanje. Krpelji, komarci i zmije su sada razdražljive, izlaze iz staništa i traže hranu“, rekla je gošća Novog dana i dodala da su repelenti i insekticidi prošli kroz laboratorije i dozvoljeni od ministarstva zdravlja za upotrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.