Gdje je otišlo osam milijardi KM od akciza?

Vijesti 01. jun 201712:13 > 16:48
N1

Zaim Backović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na 45. sjednici postavio je pitanje o sakupljenim sredstvima od postojećih akciza na gorivo, putarina, registracije vozila, budžeta i drugih izvora namijenjeno putnoj infrastrukturi.

Pitanja upućena Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH su glasila:

– Koliko je do sada sakupljeno sredstava od postojećih akciza na gorivo?
– Koliko iznose ukupno prikupljena sredstva za putarine?
– Ukupno sakupljena sredstva prilikom registracije vozila namijenjena cestama?
– Ukupno izdvojena sredstva iz budžeta na svim nivoima, općine, kantoni, Federacije BiH, Republike Srpska i BiH namijenjeni putevima?
– Ukupna kreditna sredstva uzeta za puteve u BiH na svim novima općine, kantoni, FBiH, RS i BiH?
– Kao i ostala sredstva iz drugih izvora, to su donatorska, nepovratna i svi ostali vidovi dobave sredstava namijenjeni putnoj infrastrukturi?

Dobio sam jedan dio odgovora. Osam milijardi KM samo po osnovi akciza je skupljeno. Gdje su te pare? Otkud ja znam gdje su te pare, i ja se pitam gdje su’‘, prokomentarisao je Backović za N1.

Na pitanje koliko je do sada sakupljeno sredstava od postojećih akciza na naftu i naftne derivate (uvozne i domaće) – ukupno je prikupljeno 4.828.733.548,70 KM.

Tabelarni pregled prikupljenih prihoda po osnovu akciza na naftu i naftne derivate po godinama 2006. – 2016. godine:

N1

Koliko iznose ukupno prikupljena sredstva za putarine?

U periodu od 2006. do 2016. godine ukupno prikupljena sredstva za putarine iznosila su 2.951.979.419,53 KM.

Tabelarni pregled prikupljenih prihoda od putarina po godinama od 2006. do 2016. godine:

N1
N1

”Akcize se troše tako što liježu na jedinstveni račun. Jedini podračun koji postoji je podračun za putarine i on si isto u skladu s utvrđenim privremenim koeficijentima dijeli između entiteta i Brčko distriktra. Svi prihodi od PDV-a i akciza dijele se između entiteta i distrikta u zavisnosti od krajnje potrošnje osim što Brčko distrikt ima fiksni koeficijent. Prvi put je sada trebalo uvesti da se namjenski troši 15 feninga od akciza, ali to nije prošle. Između ostalog, taj novac se troši i za plate poslanika”, kazali su za N1 iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.