SDA o opoziciji: Svjesno pristaju da budu dio HDZ-ovog plana

Vijesti 01. jun 201717:37 > 17:40
SDA/Facebook

Današnje neusvajanje novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Domu naroda FBiH predstavlja veliku štetu za penzionere u Federaciji, navode iz SDA.

“Odgovornost za to snose političke stranke koje su onemogućile usvajanje ovog važnog reformskog zakona kojim bi se unijelo više pravde u penzijski fond i osigurala njegova održivost. Da su za ovaj zakon glasali delegati SDP, DF i Naše stranke Zakon bi bio usvojen bez obzira na neprihvatljivo ponašanje HDZ BiH. Međutim navedenim opozicionim političkim strankama su preči uskostranački interesi od dobrobiti penzionera, najosjetljivije kategorije stanovništva”, navodi se u saopštenju iz SDA.

Kako navode, nije ovo prvi put da imamo ovakav destruktivan nastup opozicije.

“Zaslijepljeni željom za vlašću i sticanjem jeftinih političkih poena ponovo su zaboravili da se na ovakvim pitanjima stranke ne dijele na poziciju i opoziciju već svi zajedno rade kada je interes građana u pitanju. U situaciji kada su opozicione stranke svjesne blokada koje svojim ponašanjem vrši HDZ, svjesno pristaju da budu dio HDZ-ovog plana “B” i “C” a protiv interesa penzionera”, stoji na kraju saopćenja SDA.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na današnjoj sjednici Doma, za ovaj zakon se izjasnilo 13 delegata, pet je bilo protiv a 18 uzdržano. Podršku su dali delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, dok su iz stranaka predvođenih Hrvatskom zajednicom BiH uglavnom bili uzdržani.

Delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu željeli glasati jer tvrde da je današnja sjednica Doma zakazana mimo Poslovnika. Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. aprila, morala je, po Poslovniku, biti zakazana najdalje 15 dana od prekida, što se nije desilo.

Predloženi zakon o PIO prihvatio je ranije Predstavnički dom, ali je današnjim odbijanjem u Domu naroda, njegova procedura obustavljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.