Novi policijski komesar za N1 najavio promjene u MUP-u KS

Vijesti 01. jun 201718:10 > 18:12
N1

Novoizabrani policijski komesar MUP-a KS, Mevludin Halilović bio je gost Dana uživo, gdje je za gledatelje N1 televizije govorio o policijskim i sigurnosnim izazovima u glavnom gradu BiH.

On je u uvodu kazao da je ova pozicija jedna od najodgovornijih u BiH, i da pored toga što laska – velika je odgovornost zbog trenutne situacije i očekivanja.

A kakva je situacija kada je o sigurnosti riječ u glavnom gradu BiH?

“Mi to posmatramo kroz dvije dimenzije. Kroz analitičke pokazatelje za određeni vremenski periodu, a za period od prva tri mjeseca 2017. godine u odnosu za isti period 2016. godine mogu reći da je stanje zadovoljavajuće. Imamo smanjenje broja krivičnih djela, nezgoda i nesreća u svim mjerilima”, kazao je.

Drugi segment je kako kaže, percepcija građana.

“Posmatraju stanje sigurnosti iz svog ugla, pogođeni smatraju da nije bilo zadovoljavajuće. Ova dva elementa treba zbiližiti – i te stavove analitički dovesti u zadovoljavajući nivo”, ocijenio je Halilović.

Kako to učiniti?

“Treba početi od toga da smo mi kroz novi Zakon o unutrašnjim poslovima, Upravu policija smo pozicionirali unutar ministarstva. Imamo finansijsku samostalnost. Izvršit ćemo detaljnu analizu resursa, radnih procesa i na osnovu analiza sagledati i procijeniti koji su radni procesi Upravi policije u proteklom periodu i koji su imali negativne efekte”.

Pored brojnih problema u Sarajevu, građani se žale na odnos MUP-a naspram javnosti. Imali smo izjave zvaničnika da je sigurnosna situacija povoljna?

“Ne možemo govoriti da je sigurnsna situacija zadovoljavajuća dokle god imamo ovih događaja. Mi imamo plan da sa medijima izgradimo partnerske odnose, jer imamo istu odogvornost. Mediji će to prezentirati građanima”.

Kaže da MUP planira određene kadrovske promjene.

“Potpisati ćemo sporazume sa određenim institucijama, imamao protokol potpisan sa Tužilaštvom. Kada se tužilac pojavi na mjestu događaja – policija više neće davati informacije”.

Krađa automobila, auto-mafija i slično veliki je problem. Da li je glavni grad BiH ‘švedski stol’ za kradljivce?

“Tačno je da je Sarajevo glavni grad i destinacija gdje smo imali najveći broj krivičnih djela. Tih djela je manje u odnosu na prošlu godinu. To je rezultat aktivnijeg učešća na terenu. Imali smo dužu akciju – gdje su pripadnici Uprave policije u martu protiv organizovane grupe podijeli službeni izvještaj za 87 krivilčnih djela. To nije zadovoljavajuće”.

U 2016. godine su izvedene dvije uspješne akcije protiv takozvane auto-mafije, a stopa tih krivičnih djela je spuštena za 70 posto.

Dodao je da se ne bi vraćao na rad svojih prethodnika.

“Moja obaveza je bila izraditi plan. Ne želim se vraćati na to što je bilo. Želim se posvetiti unaprijeđenju rada Uprave policije, kroz reorganiazciju, novi pravilnik, upošljavanje kroz konkurse za nove kadete”.

Za kraj, odgovorio je da li se planira na izradi testa sposobnosti za pripadnike MUP-a?

“Jedan od elemenata analize jeste da je dobar dio naših službenika su invalidi druge kategorije. Moramo riješiti njihov radno pravni status. Policijski posao je stresan posao. Događaji u smjeni nisu lijepi, stresni su i ostavalju posljedice”, ocijenio je.

Njegov zadatak u narednom periodu svakako će biti nova vizija Sarajeva – kao sigurnijeg grada nego što je to do sada bio slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.