Tauber: Hanuka je trenutak kada je sačuvan monoteizam

Vijesti 22. dec 201409:28 > 09:30
N1

Molitvom i paljenjem prve svijeće na menori, nekoliko desetina Jevreja 16.12. je u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu započelo proslavu praznika svjetlosti, Hanuke.

Hanuka je praznik slavljenja pobjede Jevreja Makabejaca nad poganskom helensko-asirijskom vojskom te posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jeruzalema. Hanuka je tako sjećanje na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalema 165. godine prije nove ere, kada je ponovo upaljen svijećnjak, a idoli izbačeni iz Hrama.

Gost Novog dana N1 televizije bio je savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Eli Tauber.

“Hanuka se smatra praznikom slobode iako je praznik svjetlosti, i to je podsjećanje na legendu kada su Makabejci pronašli jednu malu posudu sa uljem i tada se desilo čudo i ona je gorila osam dana. To je jedna interesantna stvar koja je vezana za praznik, ali ja njega tumačim drugačije. Za mene je to jedan trenutak kada je sačuvan monoteizam. Kako bi se društvo kasnije razvijalo da Jevreji Makabejci nisu pobijedili, da li bi bilo kršćanstva, islama?”, izdvojio je Tauber o Hanuki.

N1

“Hanuka je porodični praznik, ovo što se radi sada – da se postavlja veliki svijećnjak je da se baca svjetlost na vjernike.  Paljenje svijeća nije bilo prilagođeno samo za odrasle, nego su djeca koja su palila svijeće govorila određene tekstove vezane za historiju naroda i to je ostajalo duboko u njima, znali smo svi napamet te stihove koje govorimo”, dodao je Tauber.

“Pokušavam da uvedem temu holokausta u nastavu, da ministre navedem da se govori o najvećem od svih genocida. Do sada su dvije grupe profesora bile u Parizu na edukaciji o holokaustu, iduće godine bi trebao da radim u Sarajevu veliku edukaciju. Mlađe generacije treba da znaju kako je izgledao holokaust, to bi trebalo da bude prevencija genocida kako se ne bi desio novi genocid. Moja knjiga izlazi u januaru koja govori o holokaustu”, rekao je Eli Tauber o edukaciji mladih ljudi na temu holokausta.

Na pitanje kakva je situacija u regionu kada je u pitanju edukacija, Tauber je rekao: “Nije mnogo svjetlija, u Hrvatskoj se radi na tome, uči se o holokaustu, i u Srbiji pokušavaju nešto da urade, napravili su neki priručnik, i svakako su otišli jedan korak dalje od BiH”.