Počinje History Fest u BiH: Historičari iz Londona, Pariza..

Vijesti 02. jun 201708:50 > 08:58
N1

Prvi festival historije u BiH, History Fest, bit će održan u Sarajevu od 2. do 4. juna pod motom "Otvorimo historiju!"

Suorganizatori festivala su Udruženje za modernu historiju, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i University Press iz Sarajeva.

Inicijator festivala, predsjednik Udruženja za modernu historiju, prof. dr. Husnija Kamberović poručio je da je cilj događaja približiti javnosti rad profesionalnih historičara, izdavača historiografske literature i strasnih zaljubljenika u historiju.

Da li je historija je učiteljica života?

Jeste, samo smo mi loši i nestašni đaci i ne učimo najbolje od naše učiteljice. Kroz History Fest možemo pomoći da se učiteljica prilagodi nestašnim đacima kako bi ih približila historiji da bolje nauče“, kazao je prof. dr. Kamberović.

Kažete ovaj festival nije samo puka zabava?

Ideja je stara dvije godine i pripremali smo ga dugo. Često smo mijenjali sadržaje i napravili na kraju festival koji neće biti zabava na kojoj će ljudi hodati i piti, ali jeste vrsta festivalskog duha. Pravimo niz panel diskusija i radionica“, rekao je gost Novog dana.

Na prvi History Fest stižu poznata evropska imena u historijskoj nauci, te neki od najutjecajnijih historičara u regionu.

Dolaze historičari iz Londona, Pariza i Berlina, ali i iz svih zemalja bivše Jugoslavije, volim reći od Kopra do Skoplja. Tu su historičari iz Kopera, Beograda, Zagreba, Podgorice, ali i iz BiH“, rekao je prof. dr. Kamberović.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije je naglasio da “trebamo govoriti i o lijepim, ali i tamnim stranama naše historije i da moramo postati svjesni toga da ne bismo činili iste greške.”

Od naše historiografije se traži da bude u službi politike, a naprimjer u Njemačkoj političari od historičara traže savjete za neke stvari“, izjavio je prof. dr. Kamberović.

Prvi festival historije u Bosni i Hercegovini održat će se u Historijskom muzeju BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.