Pročitajte koji su suspendovani tužioci koji primaju plate

Vijesti 02. jun 201717:11 > 19:06
N1

U Bosni i Hercegovini, uz političare, novinske stupce najviše pune sudije i tužitelji. Ali, ne zbog toga što hapse kriminalce, već je razlog što često i sami završe sa lisicama na rukama, ili pred disciplinskom komisijom. No, čak i tada ostaju na platnoj listi, jer im zakon omogućava da dok sjede u pritvoru primaju punu platu.

Tužitelji koji su suspendovani, ili su uhapšeni zbog sumnji da su počinili krivična djela, i dalje primaju punu platu. Sve po zakonu. U ovom trenutku, kako saznajemo, pod suspenzijom je Goran Salihović, glavni tužitelj BiH, protiv kojeg se vodi disciplinski postupak. Sa radnog mjesta tužitelja Unsko-sanskog kantona udaljen je i Idriz Begić, uhapšen zbog primanja mita, kao i Džemal Karić, tužitelj Tužiteljstva KS, ali zbog odavanja informacija iz predmeta Pravda. Suspendovana je i Amela Hajdarević, tužiteljica Okružnog tužiteljstva u Doboju.

Postojeći zakon omogućio im je da primaju punu platu dok traje postupak protiv njih. Tako Goran Salihović i dalje prima 4.400 maraka mjesečno, a kantonalni tužitelji pod kaznom u prosjeku dvije i po hiljade maraka. Suspendovani glavni tužitelj za N1 kaže da je sve po zakonu, ali da se to ne može reći za, kako kaše, kršenje njegovih ljudskih prava, nezakonitog prisluškivanja, i onemogućavanja da ročišta budu javna.

Ja imam sva prava iz radnog odnosa, i platu, dok se ne dokaže neka nepravilnost. Mene je čuvalo 12 ljudi, ja sam bio načuvaniji i najugroženiji čovjek. Preko noći su mi uzeli obezbjeđenje, i sada sam odjednom najsigurniji čovjek. A čuvaju se neki ljudi koji to nemaju pravo po zakonu“, rekao nam je Goran Salihović.

Najglasniji kritičar pravosuđa, Dragan Mektić, više puta je govorio i o neradu državnih tužitelja, i o predmetima koji su godinama skrivani u ladicama. No, kaže da se ništa nije promijenilo ni odlaskom Gorana Salihovića. I Salihovićevu zamjenicu, Gordanu Tadić, moli da napusti funkciju.

Nadam se da govorim u ime najvećeg broja građana u BiH, i molim je da podnese ostavku i da ostavi prostor nekome ko će se ozbiljno baviti pravosuđem i tim tužilaštvom“, kazao je Dragan Mektić.

Da se tužiteljima i sudijama ne dira plata dok traje disciplinski postupak – stoji u Zakonu u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. U ovoj instituciji saznajemo da je u pripremi novi zakonski tekst,koji bi na drugačiji način tretirao ovu temu, to jeste umanjio ili ukinuo primanja onih koji su pod suspenzijom.

Do tada, na snazi ostaje postojeće pravilo, prema kojem sudije i tužitelji osjete udar novčanik, tek nakon što se dokaže njihova krivica u postupku,koji može trajati godinama.

Sva prava i privilegije koje proističu iz radnog odnosa sudije, odnosno tužioca koji je razriješen dužnosti na osnovu provedenog disciplinskog postupka, prestaju njegovim smjenjivanjem od strane Vijeća. Sudiji ili tužiocu koji je prema ovom članu razriješen dužnosti nije dozvoljeno da dalje vrši dužnost sudije ili tužioca, piše u zakonu.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine izrečeno je 27 disciplinskih mjera protiv sudija i tužitelja. No, većina njih se odnosi tek na javnu opomenu, tri pisane, a u sedam slučajeva im je smanjena plata.
Najviše disciplinskih postupaka lani se vodilo protiv sudija, 23, i tek 3 protiv tužitelja.

Zanimljivo je da se pred disciplinskom komisijom najčešće nađu žene, to jeste prošle godine su žene vodile 17:5 u odnosu na muške kolege, kada je riječ o nedisciplini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.