Prodaja OC Jahorina jedna od opcija Vlade RS

Vijesti 03. jun 201714:21 > 17:55
N1

Vlada RS nedavno je razmatrala situaciju u Olimpijskom centru ''Jahorina'', odnosno tražila rješenje za izlazak iz krize ovog preduzeća. Ideja Vlade, po uzoru na susjednu Srbiju, je odvojiti skijalište od ugostiteljskih objekata i tako dobijena sredstva usmjeriti u osnježavanje staza i vraćanje dugova.

OC ”Jahorina” duguje oko 21 milion maraka, godinama unazad posluje s gubicima, a ne vraća ni kredit IRB-u, koji je dospio na naplatu.

Rješenje krize u kojoj se Olimpijski centar ”Jahorina” nalazi je ili prodaja ugostiteljskih objekata ili ulaganje ogromnih sredstava, kažu u Vladi RS i pojašnjavaju da nikakva konačna odluka nije donesena. Bliža im je ipak ideja o prodaji, posebno jer ima mnogo objekata koji već godinama nisu u funkciji.

“Mi smo razmišljali da neke od tih objekata, šteta da se ono ne iskoristi, da se stave u funkciju na način da budu prodati nekome, da ih taj neko opremi i stavi u funkciju a sva sredstva koja se prikupe po tom osnovu idu u investiranje u samu Jahorinu i skijalište i sve ono što je potrebno da to skijalište zaista živi svoj život”, kazala je premijerka RS Željka Cvijanović.

Nadu da će skijalište zaista zaživjeti punim kapacitetom prije nekoliko godina probudila je investicija entitetske Vlade od oko 20 miliona eura, uloženih uglavnom u modernizaciju kapaciteta, kupovinu šestosjeda. Vladina ideja o prodaji je zakašnjela, smatra državni ministar spoljne trgovine.

“Ako je bilo vrijeme za prodaju, to je trebalo da se čini prije ulaganja od 45 ili 46 miliona maraka. Ovako, pitanje je da li ćemo prodajom uopšte dobiti nazad ono što je javno uloženo, što su sredstva građana i da li ćemo uspjeti da tom prodajom na bilo koji način bilo šta učinimo za ovaj važan privredi i turistički potencijal BiH i RS”, kazao je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

I Ekonomisti su analizirali rad OC ”Jahorina” upozoravaju da ostaje nejasno šta Vlada tačno želi prodati, jer se radi i o hotelima koji nisu u vlasništvu centra, a nisu ni u funkciji više od 20 godina.

“Koji jesu u vlasništvu Vlade ali nisu ni na koji način povezani sa OC ‘Jahorina’. Ne vidim kako ta sredstva mogu popraviti situaciju u OC ‘Jahorina’ koji je akcionarsko društvo koje jeste u vlsaništvu Vlade 86 posto, ali nije jedini vlasnik. Osim ako se ne odnosi na hotel Bistricu. A i tada je kapacitet Vlade da završi samo osnježavanje koje je po master planu predviđeno, pa nije nikad urađeno, jako mali, budući da se hotel ‘Bistrica’ ne može prodati ni za približno sredstava koliko je potrebno da se osnježi kompletna Jahorina”, navodi Marko Đogo, ekonomski analitičar.

Niko iz OC ”Jahorina” nije želio pred naše kamere, kako bi govorio o najavi Vlade za prodaju dijela ovog centra. Ipak, činjenica je da centar duguje oko 20 miliona maraka, od čega najviše duguje IRB-u, po osnovu kredita.

Jahorina sa zateznim kamatama IRB-u danas duguje oko 18 miliona maraka, godinu su završili sa gubitkom od 4,4 miliona maraka, a imaju i problema s isplatama plata za oko 160 stalno zaposlenih radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.