Cerić otkrio šta je budućnost za muslimane u Evropi

Vijesti 05. jun 201715:46 > 15:47
Facebook/Dr. Mustafa Cerić

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Ceric je krvavi napad na nevine civile u Londonu koji se desio u noći sa subote na nedjelju, ocijenio opasnim za muslimane u Europi koji su se uglavnom doselili iz država s muslimanskom većinom, bježeći otuda i tražeći u Europi mir i sigurnost za svoju djecu.

S obzirom da su taj njihov mir i sigurnost, što su ih dosad imali, uveliko ugroženi nakon Mančestera i Londona, a prije toga Pariza, Berlina, Ziriha, Cerić je naveo da je neizvjesnost za muslimane postala veća i „europski muslimani moraju biti svjesni toga.

Stoga, istakao je Cerić, europski muslimani moraju biti glasni i jasni ne samo u osudi nasilja u “ime Allaha”, već moraju poduzeti konkretne korake protiv zloupotrebe islama na bilo koji način.

Istakao je da to nije više stvar dobre volje pojedinaca i grupa radi međuvjerskog dijaloga, već je to egzistencionalno pitanje islama i muslimana u Europi.

“Zbog toga, pozivam europske muslimane da se što prije okupimo oko ‘zajedničke riječi između nas i njih’, naših komšija u Europi bez obzira na vjeru i naciju kako bismo pred Bogom, pred sobom i pred njima položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje naša vjera islam i naša islamska kultura. Ustvari, treba da položimo zakletvu da ćemo se zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja”, naglasio je Cerić.

Dodao je da sadašnja generacija europskih muslimana to duguje potomcima, a dugovi se ne ostavljaju nedužnim potomcima!

Ukazao je na to da nema vremena za oklijevanje, prostora za kalkuliranje, izgovora za koketiranje, nema opravdanja za čekanje, nema spasa u šutnji, kao i to da nema kolektivne nevinosti dok se ne osude i ne izoliraju pojedinci.

“Nema islamu i muslimanima budućnosti u Europi osim u suživotu i toleranciji s europskim komšijama, ako mi danas ne uradimo što nam je farz, sutra će nas kleti naši potomci”, naglasio je Cerić, saopćila je iz Informativna služba SBK. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.