Kozar za N1: Crna Gora u NATO-u je sigurnosni ventil za BiH

Vijesti 05. jun 201718:11 > 18:14
N1

Đuro Kozar, vojni analitičar gostujuću u Danu uživo na N1 kazao je da je ulazak Crne Gore u NATO osim toj zemlji - i dobra stvar za cijelu regiju.

“Sada im je lakše, jer je Crna Gora od 2006. godine, kada se razdužila od Srbije, do danas išla samo putem prema Zapadu i prema NATO-u. Ona je trebala puno ranije biti primljena u NATO”, kazao je Kozar.

Kaže da je red na Crnu Goru došao nakon Albanije i Hrvatske, a da će NATO regiju držati pod kontrolom s obzirom na pretenzije o Velikoj Albaniji i Velikoj Srbiji.

“NATO će biti stabilizacioni element regije. Važno je da zemlja iz sigurnosnih i ekonomskih razloga bude u NATO-u, jer je onda pod kišobranom i garantovana joj je sigurnost, ekonomski napredak, investicije…”, izjavio je.

Smatra da NATO neće dobiti mnogo od Crne Gore, ali da će ta zemlja višestruko profitirati i u sigurnosnom i u ekonomskom aspektu.

“Karakteristično je za NATO da se sporo širi. Ima puno stepenica da bi zemlja došla u članstvo. Prije 5-6 godina je upućen poziv Crnoj Gori – a tek sada je primljena”, ocijenio je.

Kazao je da NATO vodi računa i o zemljama koje graniče sa zemljama članicama.

“Ovdje će to biti sigurnostni ventil i donijet će mnogo dobrog Bosni i Hercegovini”, izjavio je – usaglasivši se sa Andrejem Nikolaidisom, koji je ranije ocijenio da je ulazak Crne Gore u NATO – kraj sna o Velikoj Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.