Šta je stvarna prijetnja, terorizam ili izjave bezbjednjaka?

N1

Britanska vlada je upozorila svoje državljane na moguće terorističke napade u BiH ukoliko posjećuju našu zemlju. Nadležni kažu, ništa nelogično, nismo prijetnja po bezbjednost. Veća prijetnja po BiH su, kažu, nespretne izjave bezbjednjaka u BiH.

Britanci su upozorili svoje građane. Idite u BiH, ali teroristički napadi u toj zemlji nisu isključeni.

“Teroristi će vjerovatno pokušati da izvrše napad u BiH. Napadi mogu biti nasumični, uključujući mjesta koje posjećuju stranci.”

Devet hiljada britanskih državljana svake godine posjeti BiH i do sada su te posjete prolazile uglavnom bez većih problema. Ovo upozorenje, kažu nadležni, ne svrstavaju BiH u rang opasnih zemalja.

Slično upozorenje kao što je za svoje građane izdala britanska vlada, u martu ove godine izdao je i američki State Department. On je tada takođe upozoravao svoje građane na moguću pojavu terorističkih napada u BiH, odnosno visok stepen kriminaliteta.

A u BiH potpuno neslaganje, da li postoje opravdane terorističke prijetnje. Upozorenje britanske vlade za jedne je nešto sasvim logično, s obzirom da su se u BiH dešavali teroristički napadi, za druge ozbiljan signal da BiH ne rješava potencijalni problem sa terorizmom.

“Sasvim logično da jedna takva mjera bude proglašena za zemlje koje su posljednjih nekoliko godina imale iskustva sa terorističkim napadima, pa tako i BiH”, navodi Jasmin Ahić, Fakultet kriminalističkih nauka Sarajevo.

“Ako zaista problemi postoje. Ako su se problemi, odnosno teroristički akti dešavali u BiH, a ovdje jesu bile napadane i policijske stanice u oba entiteta i američka ambasada…I po meni je mnogo mudrije s njima se suočiti, nego pričati o narušenom imidžu BiH”, tvrdi Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

Međutim, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da je situacija pod kontrolom i da izjave poput poruke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, da u BiH postoje mjesta za obuku terorista, ne stoje.

“To su neodmjerene, paušalne, nisu u interesu bezbjednosti BiH, nisu u interesu cjelokupne bezbjednosti. To je stvaranje neke vrste nesigurnosti, panike, straha”, smatra Mektić.

Ovim se još jednom pokazalo da bezbjednosne strukture u BiH nemaju visok nivo saradnje. Zbog toga, upozoravaju stručnjaci i ne čude upozorenja stranih vlada za svoje građane kada posjećuju BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.