Koje su smjernice za pisanje udžbenika historije?

Vijesti 06. jun 201718:03 > 19:14
N1

Djeca u osnovnim školama Federacije Bosne i Hercegovine od 2012. godine izučavaju da je Sarajevo ratnih devedestih bilo okupirano, te da je u Srebrenici počinjen genocid. Takvi udžbenici posebno za srpsku manjinu u FBiH, poručuju iz Banjaluke, uvredljivi su. Milorad Dodik kaže da se u RS nikada neće izučavati da su Srbi počinili genocid.

Škole u Kozarcu i Srebrenici jedine su dvije škole kojima je je Ministarstvo prosvjete RS odobrilo izučavanje nacionalne grupe predmeta po federalnom planu i programu. Po tom planu, ali bez zvaničnih dozvola, radi se u još 19 škola, kaže za N1 direktor entitetskog Pedagoškog zavoda.

“Ostalih 19 je uvelo na način nama nepoznat, uz nečiju inicijativu, saglasnost usmenu, ali nije bilo pismene saglasnosti. Prilikom uvida smo utvrdili da se koriste udžbenici iz susjednih kantona sa uvredljivim sadržajem. (Tipa?) Pa, agresija, genocid, srbočetnički…”, tvrdi Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Ovi sadržaji uvredljivi su za vlasti RS. I dio struke smatra da je prekršen okvirni sporazum koji su 2002. godine potpisali entitetski ministri obrazovanja Mujo Demirović i Gojko Savanović.

“Pravo ministarstva obrazovanja FBiH je da odobrava udžbenike, ali sigurno da je to jednostran potez i da nije u skladu sa onim što je definisano okvirnim sporazumom u BiH”, ocijenjuje Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora OŠ RS.

Taj “okvirni sporazum” entitetski potpredsjednik smatra da je “mrtvo slovo na papiru”.

“Vlada RS ne provodi sporazum. Ona je jednostrano istupila, ukinula mogućnost Bošnjacima da izučavaju bosanski i nacionalnu grupu predmeta”, ističe Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Salkić kaže da zbog procesa suočavanja s prošlošću u školama treba izučavati sve što je utvrđeno sudskim presudama.

Udžbenici u kojima se izučavaju sporne ratne teme devedestih, biće zabranjeni, jasan je Milorad Dodik.

“Nikada se neće desiti da u škole u RS uđu udžbenici u kojima piše da su Srbi izvršili genocid i da su krivi za opsadu Sarajeva. Postoje s OSCE-om dogovoreni kriterijumi i nemojte nam slati te udžbenike, neće ući u škole”, poručuje Dodik.

Na snazi su dalje smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika istorije, koje je 2005. donijela multinacionalna komisija, po preporukama UNESCO-a i Savjeta Evrope.

U njima stoji, sporna pitanja trebaju biti objašnjena na način koji ne vrijeđa, te uvažava osjećanja konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina.

Kontroverzne teme trebaju biti navedene u udžbenicima, kako bi bile otvorene za diskusiju. Navesti da postoje različite interpretacije istih istorijskih događaja, uz obvezno navođenje različitih istorijskih izvora.

Jezik koji se koristi u udžbenicima treba biti oslobođen termina i definicija koji navode na mržnju i stvaraju sliku neprijatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.