Brošura za zaštitu djece od opasnosti na internetu

Vijesti 07. jun 201716:31 > 19:14
N1

Pod sloganom "Sigurno i pametno surfajte internetom" danas je u Sarajevu predstavljena publikacija "Priče sa interneta", namjenjena djeci i mladima. Publikacija na slikovit način prikazuje u koje rizične skupine mogu doći nesmotrenim korištenjem interneta.

Publikacijom “Priče sa interneta” Ministarstvo komunikacija i prometa u BiH, u saradnji sa Ambasadom Švicarske i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS, pozivaju roditelje, nastavnike, djecu i mlade na dodatni oprez i preventivno djelovanje kako bi se mogućnosti zloupotrebe na internetu svele na najmanju moguću mjeru.

“Ono što je bitno reći, nove generacije su sigurno puno educiranije od nas roditelja kada su u pitanju tehnološki pristupi i generalno pristupi internetu, ali nisu životno dobro iskusni da bi znali s čime se suočavaju na internetu. Upravo ova brošura pomaže, da naše životno iskustvo, uključujući jedan ovakav alat pomogne da naša djeca ne odu na stranputicu”, objašnjava Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

Temeljna poruka je da trebamo surfati pametno, jer opasnosti vrebaju na internetu.

“Zaparavo, ovo su sve priče iz stvarnog života jako se lako čitaju, jako ih je lako zapamtiti, jer su u formi stripa, tako da djeca lako mogu naučiti kako pametno da surfaju internetom”, kaže Andrea Rauber Saxer, Ambasadorica Švicarske u BiH.

Ukoliko se ovakav pristup edukacije djece, mladih, ali roditelja i nastavnika pokaže uspješnim, ova brošura bi se mogla adaptirati i za korištnje u BiH kao dodatna literartura u osnovnim i srednjim školama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.