Dodikov savjetnik odbio komentarisati optužbe za plagiranje

Vijesti 07. jun 201717:08 > 19:28
N1

Banjalučki Univerzitet je promovisano 29 doktora nauka, u jeku afere plagijati koja trese Fakultet političkih nauka.

Naime, FPN je prvi put u istoriji priznao da su naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati s velikim udjelom direktno prepisanog teksta bez navođenja izvora. Istovremeno u medijima se pojavljuju informacije da je Aleksandar Vranješ, ujedno i savjetnik Milorada Dodika plagirao magistarsku tezu iz 2008. godine.

Ponosna doktorica stomatoloških nauka, Slava Sukara kaže da je disertaciju radila punih 5 godina. Odbrani doktorata prethodilo je mnogo naučnih radova, originalnih kaže. Da li su radovi autorski ili pak plagijati na stomatologiji provjerava komisija za postdiplomske studije.

Propust ili dugogdišnje guranje glave u pijesak, pitanje je koje postavlja akademska javnost nakon saopštenja FPN-a koji je na osnovu mišljenja komisije radove svojih profesora ocijenio plagijatima.

“Komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi”, saopšteno je iz banjalučkog FPN-a.

O sudbini docentice Čokorilo na FPN-u, katedri za novinarstvo, odlučiće Senat Univerziteta. Sa FPN-a se oglašavaju samo saopštenjem, poručujući da je ovaj slučaj opomena akademskoj javnosti da je prošlo vrijeme kvazi naučnih radova. No, mediji danas pišu o novom slučaju.

Viši asistent na FPN-u i savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, Aleksandar Vranješ, tvrde izvori Žurnala, plagirao je magistarsku tezu od koleginice Ljubice Janjetović. Vranješ kratko poručuje da ne komentariše zlonamjerne tračeve.

S druge strane medijima se u pisanoj formi obratio profesor Ljubomir Zuber, koji apostrofira i druge nepravilnosti na Fakultetu političkih nauka. Tvrdi da se od svega pravi slučaj jer on nije podržao kandidata kojeg je “želio FPN”.

“Da li je akademski čestito istu tu profesoricu (koje „pojedinci“ žele da se riješe da bi napravili prostor za svog kandidata), držati u nastavi dvije godine, a u isto vrijeme tvrditi da je plagijator? Nije li to poigravanje sa studentima i njihovim, u međuvremenu, položenim ispitima i odbranjenim završnim radovima. Koliko je nastavnika izabrano u zvanja na FPN-u za naučne oblasti iz kojih nisu doktorirali. Koliko ih predaje predmete koje nikada nisu slušali ili polagali na osnovnim studijama zbog čega je FPN na master studijama angažovao gostujuće nastavnike među kojima su pojedini za jedan dan predavanja u mjesecu dobijali oko 1.500 KM”,ističe Zuber.

S FPN-a nema odgovora. Rektor Univerziteta najavljuje nabavku softvera koji će prepoznavati plagijate.

“Očekivati je do kraja ovoga semestra da Univerzitet u Banjaluci ima softver, da se svaki završni rad provuče i provjeri ima li plagijarizma ili ne. Što se tiče doktorske disertacije kolegice Čokorilo to je tema za Univerzitet u Beogradu, ovdje govorimo o izvoru i više zvanje na osnovu radova za koje je komisija utvrdila da su plagijati”, kaže Milan Maturga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Afera plagijati tako je bacila sjenu na dio banjalučkog Univerziteta. Oni koji su danas svečano promovisani u doktore nauka, titule su stekli, kažu, akademski časno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.