Meron pred UN-om o napretku u predmetima Karadžić i Šešelj

Vijesti 07. jun 201717:42 > 17:51
AFP

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Theodor Meron, danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi predstavio najnoviji šestomjesečni izvještaj o napretku ostvarenom u radu Mehanizma.

U svom izlaganju, Meron je naglasio da Mehanizam “nastavlja da ostvaruje odličan napredak u obavljanju svog pravosudnog rada i da, tokom vremena, zaista bilježi konstantan porast pravosudnih aktivnosti”. U tom pogledu, predsjednik MMKS-a je izvijestio da je Mehanizam tokom prvih pet mjeseci 2017. godine izdao 146 odluka i naloga. Veći broj odluka tokom izvještajnog perioda je izdat u predmetu Stanišić i Simatović – prvom punom suđenju koje se vodi pred Mehanizmom – čiji je početak zakazan za 13. jun 2017. Meron je takođe izvijestio da je u žalbenim postupcima u predmetima Karadžić i Šešelj podnošenje podnesaka završeno i da pripreme za rasprave po žalbama u ta dva predmeta brzo napreduju.

Meron je takođe naglasio da se značajan dio pravosudnog rada Mehanizma odnosi na širok spektar pitanja koja nisu obuhvaćena glavnim predmetima, i uključuju navode o nepoštovanju suda, zahtjeve za preispitivanje presuda i zahtjeve za prevremeno puštanje na slobodu. Sudije Mehanizma redovno rješavaju po zahtjevima koji dolaze od nacionalnih pravosudnih sistema kojima se traže izmjene zaštitnih mjera i pristup poverljivim materijalima ili informacijama. U tom pogledu, Meron je izvijestio da se od 366 odluka i naloga izdatih od polovine maja 2016. do polovine maja ove godine, njih 164 — ili otprilike 45 posto — odnosilo na zahtjeve za izmenu zaštitnih mjera i druge zahtjeve kojima se traži pristup poverljivim dokazima ili informacijama. Takvi zahtjevi se uglavnom dodjeljuju sudijama pojedincima koji rade na daljinu.

Meron je podsjetio da je pravosudni postupak u predmetu Ngirabatware i dalje u zastoju zbog toga što turske vlasti još uvek drže sudiju Akaya u pritvoru, uprkos tome što su Ujedinjene nacije potvrdile diplomatski imunitet sudije Akaya u oktobru 2016. Meron je naglasio da ta situacija ugrožava integritet modela rada sudija na daljinu kako ga je osmislilo Vijeće sigurnosti i, na fundamentalnijem nivou, potkopava princip sudijske nezavisnosti. Skrećući pažnju Vijeću sigurnosti na to da Turska nije postupila po nalogu Mehanizma da obustavi sve pravosudne postupke protiv sudije Akaya i da ga pusti na slobodu, Meron je pozvao Vijeće “da preduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo adekvatno razrješenje ove situacije koja je bez presedana”.

Meron je također obavijestio Vijeće sigurnosti i da je Mehanizam nedavno zaključio izmjenjeni sporazum o izvršenju kazni s Vladom Benina. Osim toga, Meron je napomenuo da su Mehanizam i Vlada Senegala u finalnoj fazi primene odluke Senegala da prihvati osam zatvorenika u zatvorske ćelije u Senegalu koje su obnovljene zajedno s Ujedinjenim nacijama.

Završavajući svoje obraćanje, Meron je pozvao članice Vijeća da ne dozvole da izazovi u sferi međunarodnih odnosa potkopaju ključni napredak koji su Ujedinjene nacije i Vijeće sigurnosti ostvarili u jačanju vladavine prava i osiguravanju većeg pozivanja na odgovornost prema međunarodnom pravu, saopšteno je iz MMKS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.