Načelnik Lendo: Mogući incidenti na koncertu Thompsona

Vijesti 07. jun 201718:21 > 19:23
N1

Za 29. lipnja u Novom Travniku, zakazno je novi koncert kontroverznog Marka Perkovića Thompsona. Sama najava održavanja koncerta izazvala je brojne reakcije među građanima, ali i lokalnim političkim dužnosnicima.

Načelnik općine Refik Lendo javno se usprotivio održavanju ovoga koncerta za kojeg tvrdi da bi mogao dovesti do problema. Organizatori odbacuje načelnikove optužbe i tvrde da je riječ o komercijalnom koncertu koji nema veze sa sutrašnjim u Mostaru.

2007. godine kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson održao je posljednji put koncert u Novom Travniku. Skoro desetljeće poslije plakati najavljuje njegov povratak u, pokazat će i ovaj koncert, podjeljeni grad. Thompson se u Novi Travnik vraća na velika vrata – vrata koja mu od svih građana i načelnika općine nisu otvorena.

“Posebno u vrijeme ramazana ovo praviti Bošnjacima nije korektno, ali Bošnjaci neće oboriti glavu”, poručuje Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik.

Načelnik općine javno je digao glas protiv održavanja ovoga koncerta. Poručuje da je Thompsonov povratak nakon devet godina događaj koji će u kompletnom društvu srušiti 10 godina građen suživot i povjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

“Tenzije su velike, a do 29. će biti još veće i, daj Bože, da to bude sve uredu. Saznanja sam prenosio policiji, imam saznanja da će biti provokacija i da će doći do incidenta”, otkriva Lendo.

Na drugoj pak strani, iz Udruge Pront koji Thompsona dovode u Novi Travnik tvrde: koncert će proteći bez problema. Sve dozvole su kažu osigurali, na načelnikov pokušaj da zaustavi koncert ošto odgovaraju:

“Načelnik je Lendo bivši ratni general, on je mrzitelj svega hrvatskog. On se protivi svemu što je hrvatsko, od obilježja, pa neće nam određivati što ćemo pisati i koju glazbu slušati”, ističe Ivica Džambas, organizator koncerta.

“Nemamo ništa protiv da slušaju što vole, ali mi ne volimo, ikonografiju crnih košulja, fašističke pozdrave. Novotravničani, pripadnici Armije RBiH znaju što su crne košulje radile 90-ih, ali veličati to danas nije uredu”, ocjenjuje Lendo.

U Travniku će se tako 29. lipnja slušati glazba koja je u mnogim zemljama EU upravo zbog pojedinih tekstova, ali i ikonografije koja prati Thompsonove nastupe, zabranjena.

“Nije fašista i nije nacionalista jer pjeva domoljubne, vjerske i ljubavne pjesme. (Prema Hrvatskoj?) I Hrvatima diljem svijeta. (Ali ovo je BiH?) Hrvati su konstitutivan narod. Mi strogo zabranjujemo unošenje ustaških i fašističkih znakova i križeva, zastave HB su dozvoljene”, okriva Džambas.

Prašina koja se podigla oko održavanja koncerta, glavna je tema u ovome gradu. S jedne strane ceste su za, s druge protiv koncerta.

 Iako linija podjele u Novom Travniku nije nacrtana i službeno ne postoji, ovaj koncert je ponovno pokazao da Thompson i njegove pjesme itekako izazivaju podjele na ove i one. Na one za koje je Thompson poželjni glazbenik, i one za koje je nepoželjni nacionalista. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.