NNV Medicinskog fakulteta ne odustaje od smjene Džuvo

Vijesti 07. jun 201718:43 > 19:27
N1

Propao je još jedan pokušaj smjene dekanese Medicinskog fakulteta, Almire Hadžović-Džuvo. Ali novi slijedi u petak. Naime, Džuvo je na samom početku prekinula sjednicu Nastavno-naučnog vijeća, gdje je većina članova tražila samo jednu tačku dnevnog reda - njeno razrješenje.

Džuvo kaže da je postupila u skladu sa zakonom i procedurama. Više od 50 članova Vijeća ostalo je nekoliko sati nakon na sjednici. Odlučili su sazvati uskoro vanrednu sjednicu i razriješiti dekanesu.

Sebija Izetbegović i njeni pratioci i potpisnici svih zahtjeva za sve smjene, šefovi disciplina na KCUS-u, Mirza Dilić i Enra Suljić, među prvima su stigli na Medicinski fakultet.

Više od 80 članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta. 58 njih prvo je tražilo suspenziju Džuvo. Kod Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, zatim kod rektora Rifata Škrijelja. Rektor odbacio zahtjev – nema zakonskog uporišta. Potom su zahtjev uputili dekanesi. Ovoga puta ne za suspenziju, nego konačno razrješenje. Interesentno, da na zahjtevu nema niti jedan razlog zašto bi Džuvo trebala biti razriješena. Džuvo se našla u situaciji da na sjednicu Vijeća stavi tačku dnevnog reda – vlastitu smjenu. Odbila je i prekinula sjednicu…

“Zbog toga što je po toj tački Razrješenje dekana Medicinskog fakulteta, dekan odlučio Zaključkom koji je prethodno dostavljen članovima NNV-a te se pravno o jednoj stvari ne može dva puta odlučivati. S tim u vezi u tom Rješenju koji je Zaključkom kao podnesak odbačen zbog toga što nisu postojali potpisi članova NNV-a, koji su dostavljeni isključivo na ime rektora i u kojima je tražena suspenzija. Ja nikad preko protokola Medicinskog fakulteta nisam dobila potpise koji se nalaze na Prijedlogu za razrješenje”, tvrdi Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa.

U odlasku Džuvo je kazala da ukoliko se sjednica Vijeća nastavi – sve odluke će biti nezakonite. Da li se to desilo – nije jasno. Određeni članovi Vijeća ostali su u sali. Dijelila su nas vrata. Novinari nisu mogli unutra, oni nisu htjeli vani. Ali kroz vrata se mnogo čuje. Prijedlozi kako smijeniti Džuvo u najkraćem roku. Zatim i provjere stanja ispred vrata – da li su novinari još tu.

Više detalja ima Adisa Imamović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.