Inzko: Bonske ovlasti ukoliko Dodik raspiše referendum

Vijesti 07. jun 201720:54 > 22:00
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u razgovoru za N1 istaknuo je da očekuje od Milorada Dodika da bude ozbiljan političar i da izbriše iz stranačkih dokumenata stavove o raspisivanju referenduma o otcjepljenju Republike Srpske.

“Otcjepljenje prema Daytonu nije moguće. Dodikove oscijalice u vezi s tim su zbog sankcija Washingtona. Nakon posjete Moskvi, također, Dodik manje priča o toj temi”, kaže Inzko.

To što je tekst Komunikea jednoglasno usaglašen u vezi koncerta Thompsona u Mostaru govori o tome da je međunarodna zajednica ujedinjenija nego ikada kada je riječ o situaciji u Bosni I Hercegovoini.

“Imali smo fantastičnu jednoglasnost kada je riječ o osudi veličanja ratnih zločinaca”, podsjetio je visoki predstavnik.

“Neprilično je da neko skuplja novac javno za pomoć ratnim zločincima. Imali smo ranije na Palma kada su se veličali ratni zločinci. To je zaista neprihvatljivo. Bili smo tu jednoglasni svi”, riječu su Valentina Inzka.

Na pitanje da li mu je sporan sam skup u Mostaru i njegov cilj ili nastup hrvatskog pjevača Thompsona, Inzko je odgovorio:

“Ne znam gospodina Thompsona i ne znam šta će on pjevati, ali ljudima sigurno smeta ovaj skup zbog podrške ratnim zločincima. Svaka zemlja na sastanku imala je iskustvo takvo, i znamo kako se s tim nositi. Svaka je država riješila to pitanje, kao Njemačka. I sada je jedna od najrazvijenijih zemalja”.

Inzko smatra da se u BiH previše priča o prošlosti. Da li će se to promijeniti?

“Ja mislim da će se to promijeniti dolaskom mladih ljudi. Na žalost, mnogi su mladi otišli iz BiH. Ne zato što nemaju prava kao konstitutivni narod, nego zato što loše žive i nemaju posao. Otišli su u Njemačku, a ni tamo nemaju nikakva prava kao konstitutivni narod”, Inzkovo je mišljenje.

Govoreći o mogućnosti zatvaranja Ureda visokog predstavnika, Inzko je rekao da za to još nema uvjeta. Da bi tako bilo moraju se riješiti uvjeti iz programa “5+2”.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je rješen, ali vojna imovina još nije, ne funkciniše ni pravna država. Fiskalna stabilnost nije loša. Uprava za indirektno oporezivanje radi odlično, ali tu su brojni krediti i obveznice. Uvjet je i pozitivna procjena političke situacije zasnovana na punoj ispunjenost Daytona. Procijenite da li je to tako. PIC je mišljenja da nije vrijeme za to”, kaže visoki predstavnik.

Valentin Inzko je podsjetio da je politička stabilnost vrlo važna, ilustrujući to primjerom da je jedna njemačka kompanija odustala od investiranja u Republiku Srpsku i jednu fabriku koja bi zaposlila 500 ljudi. Zbog referenduma, kaže Inzko, oni su investirali u Vojvodinu.

Visoki predstavnik je potvrdio namjere Njemačke da sačini svojevrsni Maršalov plan za Zapadni Balkan:

“Idem u Njemačku sljedeće sedmice. Imat ću tamo konsultacije, i pitaću ih za taj plan. Oni rade na tom planu, to znam. Ono što sam razgovarao s njima, još se formuliše taj plan. Oni su istakli da šta god da uradimo, osnova će biti pravna država. Ko će ovdje napraviti Maršalov plan, ili investirati, ako ne postoji pravna država”, upitao je Inzko u intervjuu za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.