Galić: Na kojoj granici se najviše zaplijeni droge u BiH

Vijesti 08. jun 201717:34 > 17:52
N1

Povodom Dana i 17. godišnjice Granične policije BiH, u Glavnom uredu u Sarajevu u upriličena je prigodna svečanost.

Uručena su priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima. O 17 godina rada, ali i svemu onome što prati rad Granične policije razgovarali smo sa direktorom Granične policije BiH – Zoranom Galićem.

Granična policija se može posmatrati kroz prizmu tri slike; u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kada govorimo o sadašnjosti, GP je uspješna i profesionalna policijska agencija, a mi pokušavamo aktivnosti podići na višu razinu sve u cilju zadovoljenja potreba građana BiH“, rekao je Galić za N1.

Najveći uspjeh Granična policija postiže u sprečavanju prometa opojnih droga. U prošloj godini zaplijenjeno je više od tone marihuane. Odakle opojne droge najčešće dolaze?

Radimo permanentno određene statistike koje pokazuju ugrozu na određenim mjestima. S tim u vezi, po ovom pitanju granica je ugrožena na svim dijelovima naše zemlje. Najviše zaplijene ima na južnom dijelu terenske granice, tačnije na području oko Trebinja“, kazao je Galić.

Pasoši su vruća tema zadnjih dana. Ima li problema na granicama sa pasošima?

Ima određenih problema, a mi pokušavamo s kolegama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije da izađemo u susret našim građanima i riješimo te probleme. Moramo priznati da i naši građani krenu na put, a ne ponesu potrebni dokument i tu nastane problem. Ali tu smo da pomognemo i riješimo nejasnoće“, odgovorio je Galić.

On je kazao da GP BiH jako dobro sarađuje sa drugim policijskim agencijama na entitetskoj, kantonalnoj, državnoj i međudržavnoj razini.

 “Na svakih 30 kilometara bh. granice je službenik GP BiH, kada je riječ u pokrivanju ‘zelene granice‘”, dodao je Galić

Kakve su direktive glede sigurnosti i ulazaka u BiH, jesu li pooštrene mjere sigurnosti s obzirom na sve ono što se dešava u svijetu. Ilegalni prelasci granice, kakva je statistika u BiH? Gdje su najčešći slučajevi?

Kroz analize dolazimo do informacija na kojem dijelu granice je određena ugroza. Negdje je problem sa drogom, negdje sa ilegalnim migracijama, a nekada sa krijumčarenjem žive stoke. Na sjevernoj granici na području našeg ureda u Bijeljini imamo pojačan prelazak ilegalnih migranata. U 2016. godini zabilježeno je 40 osoba koji su ilegalni migranti, a oko 80 takvih slučajeva imamo samo u prva tri mjeseca ove godine.”

Protiv vas je bio otvorena istraga zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja, šta se dešava s tim procesom..?

Po preuzimanju 2014. zatekli smo agenciju u stanju, ne anarhije, ali onakvu kakva ne dolikuje profesionanoj organizaciji. Analizom svih struktura došli smo do saznanja da određene strukture u GP ne odgovaraju nivou profesionalizma i upozorili smo rukovodioce, pokušali ih dovesti na željeni nivo profesionalizma. Tada smo došli u sukob sa visokorangiranih rukovoditeljima. Njima je ostao sukob samenadžmentom, obmanjujući javnost člancima na nekim portalima, pokušavajući srozati mene kao ličnost. Ostaje pitanje da li su imali političku podršku, pa je vladala takva neprofesionalnost. Mi smo se uhvatili u koštac sa svim problemima unutar GP BiH“, odgovorio je Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.