Reis Kavazović organizovao iftar za ambasadore

Vijesti 09. jun 201712:49 > 12:54
Islamska zajednica BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sinoć je u sarajevskoj Vijećnici organizovao iftar za šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

“Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača u ovoj prelijepoj građevini koja nas na toliko načina podsjeća na bogatu ali i burnu prošlost naše zemlje. Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam čast”, kazao je reis Kavazović u obraćanju prisutnima.

“Nama u Bosni je tradicija da sve svoje radosti dijelimo s drugima. Bosanski muslimani su ponosni na svoju vjeru islam. Sretni su što svoj životni prostor dijele s drugima kako bi se međusobno upoznavali i sarađivali. Ponosni su i na svoje evropsko porijeklo i potpuno su opredijeljeni za evroatlantski put naše domovine čuvajući svoju tradiciju”, istakao je reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH.

Naveo je i kako muslimani sa ovih prostora sebe doživljavaju kao most između Istoka i Zapada i Islamska zajednica u svome djelovanju nastupa sa tih pozicija.

“Tako mi na ovim prostorima stoljećima baštinimo tradicionalni islam kojeg su oduvijek krasile otvorenost i tolerantnost. U tom duhu mi odgajamo buduće generacije s nadom da će se osjećati podjednako komotno u svom evropskom i islamskom identitetu. Na nama je da tim budućim generacijama osiguramo okruženje u kojem će se oni osjećati sigurnim i prihvaćenim. To je i najbolji način da spriječimo bilo kakav oblik radikalizacije u ovim turbulentnim vremenima u kojima smo suočeni s brojnim izazovima. Svi ti izazovi su naši zajednički problemi i mi ih zajednički trebamo i rješavati”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.