Bolne ispovijesti pacijentica: Šta se dešava na KCUS-u

Vijesti 13. jun 201712:40 > 12:52
N1

Danas se u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održao protest onkoloških pacijentica koje odbijaju prihvatiti otpusna pisma. Pacijentice ističu da na KCUS-u ne radi niti jedan od tri aparata te da su njihovi životi dovedeni u pitanje.

Osjećam se grozno. Mene vozaju u kolicima, sama ne mogu. Došla sam da se liječim, a ne tek onako. Kada sam išla na Komisiju rekli su mi damoram obavljati terapije, a ja sam pristala i ostala. Liječim se od tumora. Operisana sam i već sam primila tri unutarnje i tri vanjske terapije, a tri nedjelje je kako sam došla. Sada se aparat pokvario“, rekla je za N1 Hadžirka Škiljen.

N1

Druga pacijentica koja se mjesec dana nalazi na KCUS-u kazala je da je do sada primila devet vanjskih terapija i dvije kemoterapije.

Đaba sam ovdje, šta sam uradila – ništa. Jučer mi je doktorica napisala otpusno pismo da moram ići dalje, ili za Tuzlu ili za Mostar. Ja nemam tih sredstava. Moj sin ima 800 KM platu. Od čega ću ja to? I kažu da sačekamo tri dana, pa da vidimo šta će biti. Trebam primiti 25 terapija. Ne znam šta ću ni sama. Nadam se da će proraditi aparat, a ja imam karcinom na materici“, ispričala je za N1.

N1

Prema riječima pacijentica sva tri aparata su pokvarena. Pitaju se zašto se nije popravio prvi kada se pokvario.

Ovdje je hrana katastrofa, kupujemo sami i hranu i lijekove. Ovdje smo imali samo aparat, a više nemamo ni to. Sobe su katastrofa. Ne mogu više ni plakati“, dodala je pacijentica.

Zdenka Šarić Bisker za N1 je kazala da je sramno ono što se dešava pacijenticama.

N1

Ovo nema u Ruandi, ovo nema nigdje. Ovo je kršenje osnovih ljudskih prava. Mislila sam da živim u civiliziranom svijetu. Danas sa 66 godina prvi put sam se uvjerila da sam pogriješila što volim ovu državu, da sam pogriješila što sam ostala ovdje i što sam zadržala djecu ovdje. Ovo je sramno. Ja sam danas bolesna žena koja ni penziju ne može ostvariti zbog privatnika koji mi nisu uplaćivali staž“, kazala je Zdenka i dodala da je osoblje na odjelu dobro.

Ja sam imala plan da ostanem živa, imam unuče i djecu. A ovo je zatočeništvo. Postoje tri aparata, a niti jedan ne radi. Prekinuta nam je terapija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.