Do kraja godine u RS-u registar pedofila

Vijesti 13. jun 201716:15 > 16:17
N1 / Arhiv

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović izjavio je danas da će novi Krivični zakonik biti osnova da se u tom bh. entitetu uspostavi registar pedofila te da bi taj posao trebalo da se okonča do kraja godine.

Sadržaj i obim podataka i uslovi za davanje podataka iz evidencije osoba koje su pravosnažno osuđene za krivična djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta (“Registar pedofila”), bit će posebno propisani.

Krivičnim zakonikom, koji danas na sjednici u Banjoj Luci razmatraju poslanici Narodne skupštine RS-a, definisane su odredbe koje se odnose na zaštitu djece te propisana krivična djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

U odnosu na važeći Krivični zakon RS-a, novo krivično djelo je i zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine, a propisano je i krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju.

U odnosu na važeći Krivični zakon RS-a, između ostalog, propisano je i novo krivično djelo povreda privatnosti djeteta – (“Ko iznese ili pronese nešto iz ličnog ili porodičnog života djeteta ili protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta i time kod djeteta stvori stanje uznemirenosti ili ga izloži poruzi vršnjaka ili drugih lica ili na neki drugi način ugrozi sigurnost djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.)

Obrazlažući najvažnije odredbe Prijedloga Krivičnog zakonika, Kasipović je dodao i da su u njegovoj izradi primijenjeni međunarodni akti, rezolucije i preporuke da bi tekst ovog zakonika bio osavremenjen.

U odnosu na sadašnja rješenja u novom Krivičnom zakoniku propisuje se da se kazna zatvora do jedne godine može izuzetno izvršiti i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor).

Novim zakonom propisana su i krivična djela protiv prava po osnovu rada, kao i protiv ustavnog uređenja i sigurnosti RS-a, te terorizma, čime je izvršeno usklađivanje krivičnog zakonodavstva RS-a s preporukama Manivala.

Prethodno su poslanici završili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, po hitnom postupku.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova zatražio je da Vlada povuče predložene izmjene jer će, kako tvrde, primjenom člana koji govori o varijabilnom dijelu plaće, primanja radnika sa srednjom stručnom spremom biti umanjena i do 10 posto.

Ministar policije Dragan Lukač, međutim, ističe da zarade neće biti umanjene i da će biti nagrađeni radnici koji ostvaruju dobre rezultate.

U SNSD-u smatraju da je ovaj zakon dobar, a njihov poslanik Drago Kalabić je naveo da nije siguran da je sindikat radnika policije u pravu, čiji predstavnici tvrde da će plaće radnika MUPRS-a biti smanjene.

Za Dragana Čavića iz NDP-a sporno je predlaganje ovog zakona po hitnom postupku, ističući da bi se u redovnoj proceduri mogla otkloniti i sporne odredbe zakona na koje je sindikat policije iznio primjedbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.