Počelo ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću

Vijesti 13. jun 201719:05 > 22:17
N1

U Hagu je počelo ponovno suđenje bivšim funkcionerima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju. Ovo je prvo suđenje koje se u cijelosti ponavlja i prvo pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, koji je nasljednik haškog suda.

Tužilaštvo tereti Stanišića i Simatovića da su imali vodeću ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu, s krajnjim ciljem da se uspostavi homogena nacionalna teritorija na području BiH i Hrvatske, gdje bi Srbi bili dominantno stanovništvo.

Obrazac je skoro uvijek isti. Zločini kao što su ubistva, proizvoljna hapšenja, nasilna premještanja, istjerivanja…Sve je to bilo učinjeno da se protjeraju nesrbi“, kazao je Douglas Stringer, tužilac.

Stanišić i Simatović koristili su resurse DB-a, njihove jedinice, ali i neke druge, kojima su direktno komandovali, a koje su počinile neke od najtežih zločina na području BiH, navodi tužilac.

Jedna od njih bila je Arkanova Srpska dobrovoljačka garda i Arkanovi tigrovi, koje sam već pomenuo. Još jedna jedinica bili su Škorpioni. Stanišić i Simatović su uvijek imali vlast nad jedinicima, nad Srpskom dobrovoljačkom gardom i nad Škorpionima”, dodao je Stringer.

Srpske vlasti, tvrdi tužilaštvo, otvoreno su zagovarali etničko čišćenje, a optuženi su o tome redovno dobijali informacije iz MUP-a RS.

Optuženi i drugi učesnici u UZP-u su znali da se njihovi ciljevi postižu brutalnim nasiljem protiv civila, ali su svejedno proslavljali svoje uspješne kampanje”, naveo je Adam Weber, tužilac.

Tribunal je u maju 2013. prvostepeno oslobodio Stanišića i Simatovića krivice za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srpske paravojne jedinice ocijenivši da im ona nije dokazana. Nakon žalbe tužilaštva, u decembru 2015, presuda je ukinuta i naloženo ponovno suđenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.