Sadiković: Kandidatski status za EU će nam biti poklonjen

Vijesti 14. jun 201709:00 > 10:04
N1

Njemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU.

Shodno političkoj situaciji u BiH, kako će naš sistem na to reagovati, koliki je potencijal i isplativost te da li imamo kapacitete za napredak razgovarali smo sa profesorom doktorom Elmirom Sadikovićem.

Maršalov plan je jedan vid kompenzacije jer zemlje Zapadnog Balkana neće uskoro postati članice EU, ali im je ostavljena nada da je taj put izvjestan. Zanimljivo je, čitajući njemačke novine, da iza Maršalovog plana stoji prevencija jednog bezbjednog rizika kojeg Njemačka prepoznaje na Zapadnom Balkanu. Ekonomskom integracijom, prekograničnim povezivanje i infrastrukturnim projektima čine se napori da se stabilizuju i relaksiraju odnosi među zemljama Zapadnog Balkana. Njemačka ne želi nove sukobe i podizanje tenzija“, rekao je prof. dr. Sadiković.

Redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu održava se u Trstu sredinom narednog mjeseca, a tada će se ova tema aktuelizirati.

BiH stagnira, javnosti se predstavljaju različiti podaci i planovi koji ne budu realizirani.

Potencijal imamo, ali je pitanje imamo li poltiičke volje da iskoristimo šansu. Imali smo nedavno primjer kada je Turska željela da investira izgradnju puta između Srbije i BiH, a vlasti se ne mogu dogovoriti hoće li ići preko istočne Bosne ili Tuzle. od nas zavisi koliko cemo biti sposobni da iskoristimo.”

Okruženi smo NATO članicama, mi i Srbija još nismo dijelom ove družine zemalja. Kakva nam je perspektiva?

Treba naglasiti da su procesi integracija u EU i NATO dva povezana procesa. Crna Gora ide ka EU, a prima se u NATO savez. U ovim geopolitičkim okolnostima za BiH bi bilo važnije članstvo u NATO, nego u EU ako uzmemo u obzir izazove s kojim se susrećemo. NATO savez nije samo vojni savez, već savez država koji poštuju demokratske vrijednosti. To bi stabilizovalo prilike u BiH. Bez političke stabilnosti nema eknomskog razvoja“, smatra prof. dr. Sadiković.

Koliko politička situacija u BiH degradira našu zemlju u očima međunarodne zajednice?

Mi živimo u permanentnoj krizi 20 godina, ali nema naporetka bez postizanja dogovora unutar BiH. Nijedno krupno političko pitanje nije riješeno untuar BiH. Dobićemo kandidatski status, ali on će biti poklonjen jer ako uzmemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, mora se reći da mi nismo ispunili svoje obaveze. Ali ni od toga statusa ne treba praviti veliku priču, jer kandidati možemo biti 30 godina“, poručio je gost Novog dana.

Profesor je istakao da BiH politički lideri nemaju konsenzus o krupnim pitanjima poput onog o državnom uređenju, o strategiji razvoja itd.

Bilo bi poželjno da lideri u BiH pokušaju relaksirati političke odnose unutar BiH. Stabilizirati znači spustiti tenzije, ali tenzije se dižu kako se bliži novi izborni proces i nalazimo se u krugu dijametralno suprotstavljenih stavova“, rekoa je prof. dr. Sadiković i dodao da je stabilnost u BiH je ključ stabilnost Zapadnog Balkana i da EU neće dići ruke od BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.