Nije izvršena primopredaja dužnosti dekana na Medicini

Vijesti 14. jun 201713:23 > 13:32
N1

U utorak je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu izvršen inspekcijski nadzor Kantonalnog prosvjetnog inspektora koji je napravio uvid u dokumentaciju o Prijedlogu za razrješenje dekana prof. dr. sci. Almire Hadžović - Džuvo podnesen od strane Nastavno-naučnog vijeća.

Izvršen je inspekcijski nadzor i dobili smo obavijest u kojem se kaže da je Medicinski fakultet postupao u skladu sa Zakonom i nalog da dostavimo sve što je uslijedilo poslije“, kazala je za N1 Almira Hadžović-Džuvo i dodala da zahtjev za primopredaju danas nije izvršen.

Danas je u kabinet dekanese Almire Hadžović – Džuvo stigla Komisija za primopredaju dužnosti, ali tom prilikom primopredaja nije izvršena jer je dekanesa upoznala članove Komisije da ona ima pravo žalbe na odluku rektora.

Tek nakon žalbe koju će rješavati Senat UNSA, biće provedena odluka rektora“, rekla je Hadžović-Džuvo.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je potpisao imenovanje v.d. dekanese Amele Kulenović koju je imenovalo Nastavno-naučno vijeće na sjednici koju dekanesa Almira Hadžović-Džuvo kaže da je nelegalna.

Obzirom da je rektorovo rješenje ostavilo pravo žalbe u roku od 15 dana, uputit ćemo obavijest o inspekcijskom nadzoru i žalbu uz to“, izjavila je dekanesa Medicinskog fakulteta.

Ona je istakla da je inspekcija utvrdila da je dekanesa postupala zakonito dok zahtjev za njeno razrješenje od strane NNV-a nije potpisan te se “na nedvojben način nije moglo utvrditi da je isti upućen od strane 1/3 članova Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta, što je propisano članom 127. stav 3. tačke e. Zakona o visokom obrazovanju KS”.

Dekanesa Almira Hadžović – Džuvo u razgovoru za N1 je naglasila da će u svakom slučaju poštovati zakonski donesene odluke, kakve god bile.

Podsjećamo, na sjednici 9. juna 59 članova NNV-a razriješilo je Hadžović-Džuvo dužnosti.

N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.