Darujmo krv: Jedna doza može spasiti čak tri života

Vijesti 14. jun 201717:46 > 19:37
N1

Danas je Međunarodni dan darivalaca krvi, a dovoljan broj krvnih produkata je nacionalno blago svake zemlje. Cilj ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije je skrenuti pažnju na značaj dovoljnih količina krvi u hitnim situacijama, a iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH kažu da zaliha zasada ima dovoljno.

Emir Gušo redovno daje krv već 10 godina. Kaže da je želio slijediti primjer svog oca koji je također dobrovoljni darivalac krvi. Osim toga, Emir je ljekar, te i sam zna koliko znači ova neprocjenjiva tekućina.

Osjećam se lakše i sposobnije u tom trenutku i darivanje krvi postane stil života koji želim preporučiti svima bez ikakve sumnje“, kazao nam je Emir Gušo, darivalac krvi.

A zna to i Sanela koja od svoje 18 godine daje krv. I danas na Međunarodni dan darivalaca krvi posjetila je Zavod te dala svoju dozu od 450 ml krvi.

Trebamo mlade, ali i ljude generalno educirati da to nije ništa štetno, nema nuspojava… Poslije toga se normalno osjećate“, komentarisala je Sanela Begić.

Već sutra njihova krv može spasiti nekome život. Posebno je to bitno naglasiti za ljetni period kada je povećan broj saobraćajnih nesreća.

Svi povrijeđeni i bolesni ne trebaju da čekaju prikupljanje krvi, naprotiv obrađena, testirana i prikupljena krv treba da čeka pacijente“, naglasila je Jasminka Kurilić, direktorica Zavoda za transfuziologiju FBiH.

Krv kao lijek ima svoj vijek trajanja i mi zalihe moramo svakodnevno obnavljati. Na dnevnom nivou se izda oko 60 doza krvi. Vijek trajanja eritrocita je 35 dana dok najlabilnija komponenta krvne pločice traje svega 5 dana“, istakla je Alma Ljuca, specijalista transfuziolog.

Darivanje krvi je društvena odgovornost svake zdrave i punoljetne osobe do 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. Svaki zdrav čovjek ima privilegiju da nekome može pomoći – s obzirom da jedna puna doza krvi može spasiti čak tri života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.