Mnogo kritika vlasti i opozicije upućeno radu pravosuđa BiH

Vijesti 14. jun 201719:00 > 20:50
N1

Četiri sata trajala je parlamentarna rasprava o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Bez usvojenih, ali sa puno predloženih zaključaka. Na rad sudova i tužilaštva u državi, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i vlast i opozicija uputili su dosta kritika.

“Nisam više spreman okretati glavu od problema do kojeg smo svi doveli” – javno je za govornicom Paralmenta Bosne i Hercegovine progovorio ministar pravde. O pravosuđu. Možda i ne bi da informaciju o stanju u trećem stubu vlasti nije zatražio poslanik SDS-a Mladen Bosić.

Kada se ističe nepovjerenje građana u pravosuđe neki se prema tome odnose ignorantski pozivajući se na neovisnost i time oko sebe stvaraju zid koji ih je učinio nedodirljivim i neodgovornim. Ja vam jamčim da je to najbolnija istina. Sud i Tužiteljstvo BiH donekle su opravdali svoje postojanje, ali očigledno nisu uspjeli stvoriti atmosferu da ih većina u BiH doživljava kao poštovanja vrijednu pravosudnu instituciju koja je neovisna i profesionalna”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

O ministrovoj “najbolnijoj istini” redom su na posebnoj sjednici govorili poslanici i vlasti i opozicije. Zašto izostaje odgovornost i ko vlada pravosuđem – pitali su novinari…

Vladajuće stranke. Zna se ko imenuje npr. sina zamjenice predsjednice VSTV-a Lokmić-Misirače njen sin imenovan od strane SBB-a, s druge strane imate funkcionere SDA koji su usko vezani sa tužiteljima i sa sudijama na državnom nivou, o drugima da i ne govorim. Imate krivičnu prijavu protiv Tegeltije koja se kiseli od 2013. u Tužilaštvu BiH. Radi se o presudi Ustavnog suda i radi se o oduzimanju imovine Bošnjaka iz Banjaluke od ‘96. godine. To stoji četiri godine”, istakao je Damir Bećirović, poslanik DF-a u Parlamentu BiH.

Nažalost, nikada nisam dobio adekvatan odgovor pravosudnih institucija kada će oni koji su naredili ubistvo Riste Jugovića, Srđana Kneževića i Željka Markovića odgovarati i kada će oni koji su izvršili takvo političko ubistvo u Istočnom Sarajevu pod patronatom politike koja je tada bila u Istočnom Sarajevu biti privedeni i kada će odgovarati. To dovoljno govori o samom odnosu pravosudnih institucija prema važnim pitanjima nas iz Republike Srpske”, rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Kako to da nestane zvanično 123, a nezvanično mnogo više miliona maraka iz jedne banke, a da čekamo toliko vremena da bi se pokrenuo bilo kakav proces? Kako da objasnite da kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje koji je licitiran na dvije milijarde maraka na kraju dođe sa optužnicom od dva miliona maraka za par osoba iako svi znamo da se radi o organizovanom kriminalu?”, komentarisao je Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

Stigao je i odgovor prvog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH – tijela na čiji je račun upućeno najviše kritika, ali i prijedloga zaključaka. Između ostalog i onaj o reformi Savjeta na sudski i tužilački.

Svaki put kad bilo koji političar progovori i iskoristi skupštinsku govornicu ili medij da priča o pojedinačnom predmetu koji traje i koji je nepravosnažno završen tada vrši pritisak na te pravosudne institucije. To nema drugačijeg naziva sa pozicije političke moći koju predstavlja”, izjavio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Zaključaka o poboljšanju pravosuđa bilo je više od 70. O njihovoj sudbini raspravljaće kolegijum, a potom i poslanici na idućoj sjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.