Šta Hrvatska stranka BiH zamjera HNS-u?

Vijesti 16. jun 201718:30 > 18:37
N1

Božo Skopljaković iz Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine bio je gost Dana uživo koji se danas emituje iz Travnika, a komentarisao je nesuglasice njegove stranke sa Hrvatskim narodnim saborom.

Govoreći o Novom Travniku i Travniku, odnosno kompletnoj Lašvanskoj dolini – kazao je da ne misli da je drugačija od ostalih predjela BiH. Loša politička i ekonomska situacija su zajedničke svima – a kao najveći problem ističe iseljavanje maladih i porodica iz BiH u zemlje EU i drugdje.

“Teško je to gledati, jer svi imamo prijatelje, rođake koji sa djecom u naručju i suzom u oku odlaze u nepoznato”, kazao je Skopljaković.

Prema podacima State Departmenta, s kojim on raspolaže – 80.000 mladih je otišlo iz BiH.

“Krajnje vrijeme je da nešto poduzmemo, i da se zaustavi egzodus mladih, ali i osiguramo uvjete za povratak onih koji su otišli”.

U Travniku još postoje ograde između škola koje pohađaju bošnjačka i hrvatska djeca. Izrazio je žal što njegova djeca nisu išla zajedno sa bošnjačkom, ali i elaborirao je problem što ograde još postoje.

“Islamska zajednica je vratila svoje nekretnine u svoj posjed. To je njihovo i treba da se vrati. Katolička crkva nije vratila što joj pripada. Škola koja je podijeljena – jedan dio je vraćen, drugi nije. Potrebno je ujediniti škole, bio bih presretan da su moja djeca išla u školu sa Bošnjacima”, izjavio je.

Kazao je da Travnik zaslužuje da se proglasi gradom – jer bi to olakšalo apliciranje za EU i projekte međunarodne zajednice.

“Hrvatska narodna stranka predlaže da se Travnik uredi na principu pune jednakopravnosti. Preimenovanje stranke je uslijedilo jer se skraćenica preklapalo sa Hrvatskim narodnim saborom, zbog čega smo bili u sjeni”, kazao je. Podsjećamo, Hrvatska stranka BiH do nedavno se zvala Hrvatska narodna stranka (HNS), što je ista skraćenica za skup stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora – HNS-a. 

Sa HNS-om se ne slažu oko prijedloga izbornog zakona.

“Kao institucija su okupili sve hrvatske stranke u vlasti, i pokušavaju na svoj način riješiti pitanja u BiH. Ne slažemo se u određenim pogledima, mi se zalažemo za preustroj cijele BiH. Želimo to napraviti, zajedno sa međunarodnom zajednicom i vidjeti kako da to uradimo. Da li na federalnom nivou, da li cijelu BiH pretvoriti u županije”, kazao je.

Istakao je spremnost Hrvatske stranke BiH da sarađuje sa svim strankama, odnosno spremni su poduprijeti sva dobra rješenja.

Kazao je da HNS-ov izborni zakon diskriminirajući, i krši ljudska prava.

“Mi nudimo rješenja koja mogu pomoći jednako svima. Ne izdvajamo Hrvate kao cjelinu, a ono što tražimo za sebe – tražimo i za druge”, izjavio je.

A zašto je HNS-ov prijedlog zakona diskriminirajući?

“Mi smo ga tako ocijenili. BiH je potpisala SSP. Prema tom sporazumu, BiH se obavezala da će uskladiti zakone sa EU tekovinama. Koliko smo zakona uskladili? Koliko smo ih poslali Evropskoj komisiji? Da pošaljemo HNS-ov zakon i ako Evropska komisija ocijeni da je usklađen sa EU tekovinama i Konvencijom o ljudskim pravima – spremni smo ga prihvatiti”, kazao je.

O budućnosti Lašvanske doline je kazao da ju je teško prognozirati. Najprije se mora riješiti problem preglasavanja u Travniku, moraju se uvesti minimalne i maksimalne kvote – i samo na takav način se to može uraditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.