Ima li spasa za bugojanske malinare: Hladnjača, berači…

Vijesti 16. jun 201720:34 > 17. jun 2017 07:56
N1

Arslo Rustempašić se iz SAD-a prije šest godina vratio u BiH i sa svojom porodicom se bavi uzgojem malina. Kaže kako se od malina može živjeti ali da treba uložiti mnogo truda i rada.

Nada se kako će ove godine izvući barem tri tone malina, a za otkupnu cijenu se ne sekira, jer kaže da se i hladnjačarima ne isplati smanjivati otkupnu cijenu koja je do sada bila između tri i tri i trideset KM.

“Boje se oni ako bi snizili cijene mi bi dogodine izorali ove njive i ne bi bilo više malina i oni bi propali tako da se ne isplati ni hladnjačarima da idu ispod 2,5 ili 3 KM. Mislim marka ovo što oni kažu to je nemoguće jer će dogodine zatvoriti svoje hladnjače, ako bi išli sa markom”, kazao nam je Arslo.

Arslo kaže kako bi spas za malinare u Bugojnu bila zadruga u kojoj bi prodavali maline kupili hladnjaču i sami diktirali cijenu, ali nema volje. Uskoro će i berba, a problem sa beračima do sada nije imao, kaže kako uvijek ima onih koji su spremni brati maline.

“U drugim gradovima gdje više ima zasada malina tu ljudi već imaju problema gdje omladina se više seli u veće gradove , veće centre onda imaju problema za berače“, dodaje Rustempašić, uzgajivač malina.

Arslo Rustempašić plaća beračima 2,5 KM po satu, a maline najviše beru srednjoškolci. Razgovarali smo s njima.

“To se desilo davno kada sam bila mala i moglo bi opet da se ponovi da opet berem jer to je efikasan i brz način da se zarade pare”.

“Brao sam u životu dva puta maline i uspio sam zaraditi 13 KM”.

“Nisam brao maline do sada, ali ove godine namjeravam brati da zaradim sebi”.

Šta kažu oni koji se nisu okušali u ovom poslu?

“Nisam razmišljala prije o tome niti sam još ikako prije, ali uglavnom zašto ne. To je jedan jako fin način da skupimo sami sebi za džeparac”.

Veliki broj porodica u Bugoju bavi uzgojem malina ali nema tačne baze podataka. Manja cijena za njih bi značila propast i na nju neće pristati. Rustempašići se ipak raduju ovogodišnjoj berbi ali i novoj sezoni.

Za 15 dana na ovom mjestu krenut će berba malina, nadaju se da će ubrati tri tone malina što je pet posto manje u odnosu na prošlu godinu, jer je mraz uništio veći dio malina. Nadaju se kako neće imati roblem sa beračima te da otkupljivači neće snižavati cijenu malina u odnosu na prošlu godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.