Pećina Orlovača kod Pala: Zar i ovo ima kad nas?

N1

Na samom ulazu u pećinu Orlovača, prizor koji ostavlja bez daha. Podzemni svijet ukrašen unikatnim pećinskim nakitom. Stalaktiti i stalagmiti, stubovi koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce.

I svaki ukras ima svoje ime: Okamenjeni vodopadi, baldahini, bigrene kade, zaštitni znak pećine – baklja.

“Ovo je jedna od najljepših dvorana u pećini, dvorana stubova, a vidite i zašto, imate preko 20 stalaktita i stalagmita koji su spojili tavanicu i podnicu, koje imaju na sebi različite boje, od čisto bijele do tamno smeđe, a pošto znam da od kalcijum karbonata nastaju svi ukrasi, i primjese zemlje daju tu boju. Mi smo se malo poigrali sa tim svijetlom i dobili ste ovo što vidite”, kazao je Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturna i prirodna dobra Opštine Pale.

Kroz pećinu se može kanalom dugim 560 metara. Ukupna dužina je mnogo veća, no samo dio je uređen i prilagođen turistima. Tri su sprata. Ovo iznad je prvi, mi smo na drugom…

“Ovo je treći sprat, ulaz prvih istraživača, 1975. prvi speleolozi su ušli kroz kanal 205 metara dug, 50 centimetara širok. Poslije 3,5 sata istraživanja i evo šta su našli”, pojasnio je Samardžić.

A pronašli su 14 dvorana o kojim posjetioci danas najradije slušaju. Svaka je drugačija, izgledom i značenjem.

Ovo je jedna od 14 dvorana u pećini Orlovača. Na sve strane su ukrasi, a ovaj ovdje se zove “ljubavni poljubac”, jer je sastavljen od stalaktita i stalagnita koji treba da se spoje. To spajanje bi moglo potrajati 5.000 godina, s obzirom da tvorba jednog centrimetra nakita traje 200 godina.

Od kada datira pećina tačno se ne zna. Poznato je da je bila dom pećinskog medvjeda prije više od 16.000 godina. Pećina je stanište i najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša.

Ostaci ovih vrsta se mogu pronaći u muzeju pored pećine.

“Pitanje je uvijek skoro isto? Pa zar ovo ima kod nas?! Evo ima, vidite”, dodao je Samardžić.

Za posjetioce pećina je otvorena od utorka do subote, u tri termina. Do nje se dolazi uređenom i osvijetljenom stazom, a nalazi se na pola puta od Sarajeva i Pala, 750 metara od magistralne ceste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.