Duraković: Negatore genocida ne pozivamo jer unose nervozu

Vijesti 19. jun 201718:47 > 18:58
N1

11. jula biće obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici. Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica, danas je predsjednik Organizacionog odbora.

Ćamil Duraković je kazao da je sa organizacionog i sigurnosnog aspekta sve spremno za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici i ukop identificiranih žrtava genocida.

Ostaje još da građani koji dolaze usklade ponašanje s događajem jer nakon 2015. godine više se ništa ne može garantovati. Ali garant daju sigurnosne agencije i ne vidimo ništa što bi moglo ugroziti obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici“, kazao je Duraković.

Koga očekujete od visokih dužnosnika?

Bošnjaci kroz vjeru nikoga ne pozivaju na dženazu. Mi kroz Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještavamo sve Ambasade u BiH koje kroz svoje aktivnosti reaguju dalje prema svojim zemljama. Nemamo nikakve posebne zvanice koje su potvrdile dolazak, ali očekujemo u narednih 10-15 dana da će pristići“, kazao je Duraković.

On je istakao da je cilj organizatora da ukopaju identificirane žrtve.

Na komemoraciji će prisustovati veći broj zvanica iz BiH i diplomatski kor, te mediji. To je dovoljno da uputimo poruku i da smiraj nađu identificirane žrtve. Zbog broja žrtava očekujemo manji broj članova porodica“, izjavio je Duraković.

Najavljivali ste dolazak Čedomira Jovanovića. Koga još od dužnosnika i gostiju iz Srbije možemo očekivati? Ukoliko bude izglasana možda mandatarka Brnabić, Saša Janković predsjednika Pokreta Slobodni građani Srbije…

Radimo sve protokolarno. Ako Majke Srebrenice pozovu nekoga speicifčno kao sa što je slučaj sa Čedomirom Jovanovićem i Sašom Jankovićem, koji je priznao genocid u Srebrenici. Bilo je inicijativa da se Janković pozove i uputili smo prema MVP inicijatvu da se dođe do njega. Njemu je poslan poziv na email na koji niko nije odgovorio. Jovanović će doći sigurno, kao i prošle godine. On je dokazani prijatelj BiH.”

Ipak, Duraković je za N1 kazao kako je neformalno čuo da je Saša Janković tokom rata bio u Bijeljini sa Šešeljem.

Čuo sam to. Ali mi gledamo šta je sadašnjica i ako je neko doživio katarzu kao on, ja lično nemam s tim problema. Ipak desi se da neko prikriva biografiju.”

Duraković je kazao da se ne pozivaju oni koji negiraju genocid.

Takve ne pozivamo jer unose jednu dozu nervoza. To smo mogli vidjeti 2015. jer se ljudi ne osjećaju lagodno da se šeta neko ko zvanično ne priznaje genocid u Srebrenici.”

Na pitanje da li se može očekivati dolazak nove srbijanske premijerke Ane Brnabić, gost Dana uživo je kazao da ne zna kakav je njen stav i očitovanje po pitanju genocida u Srebrenici.

Prijedlog izmjene Krivičnog zakona po kojem bi se između ostalog trebalo kažnjavati negiranje genocida, ponovo je uzburkao duhove. Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić opet je negirao genocid u Srebrenici i iznio sumnje u rad Tribunala.

To vrijeđa nas koji smo preživjeli genocid. Ali bih se fokusirao na osobe čije stavove ne možemo ni znati. Milorad Dodik je priznavao genocid, a onda zbog politkanstva danas to negira. Dragan Čović me iznenadio najviše. On je 2015. godine 10 minuta u Potočarima govorio o genocidu, a nekidan je otišao u Banjaluku i blokira zakon koji govori o negiranju genocida. To nas vrijeđa i to je jako uvredljivo za žrtve“, rekao je Duraković.

Za Mladena Grujičića Duraković kaže: “On je išao sa Šešeljom na predizborne skupove i on neće promijeniti stav dok ga ne promijeni Banjaluka. Grujičić je isturena ruka Milorada Dodika. Ne očekujemo ništa drugo od njega nego da provorica. On se igra politike.”

Danas je u posjeti BiH i predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius. Sastat će se između ostalog i sa majkama Srebrenice i Žepe, a akcenat je na zatvaranju suda krajem godine i njegovom naslijeđu. Je li Haški tribunal opravdao svoju ulogu i kakva je perspektiva njegovog naslijeđa, odnosno Mehanizma.

Od tri konstitutivna naroda, dva marginaliziraju njegove presude. Kao Bošnjaci kao žrtve genocida, koji je dokazan na slučaju Krstić, možemo biti zadovoljni što postoji i što je donio presude koji su nesporne“, mišljenja je Duraković.

Cilj nas kao žrtava je da svaka osoba koja je odgovorna, direktno ili indirektno, da dođe pred lice pravde. Ostaje pitanje da li je Haški tribunal analizirao dovoljno i da li BiH ima kapacitet i sve sto je nepohodno da se proces nastavi kako bi se pravda u većoj mjeri zadovoljila“, smatra gost N1 televizije.

On je istakao i da vjeruje u bh. pravosuđe ako bude politički neovisno.

Mi smo ovdje često svjedoci balansiranja sudskih procesa da bi se nečiji nacionalni interes zadovoljio. Hapse se Bošnjaci koji nemaju nikakvu odogovornost ili zbog Međunarodne zajednice ili zbog očiju javnosti – samo da bi se napravio balans“, izjavio je Duraković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.