Ove firme u FBiH imaju najviše novozaposlenih

Vijesti 19. jun 201719:00 > 21:08
N1

Nismo prezadovoljni, ali smo zadovoljni – izjavila je Jelka Milićević na samitu ministara finansija regiona govoreći o ekonomskim pokazateljima Federacije Bosne i Hercegovine.

Broj zaposlenih povećan je za 29 hiljada 285 osoba, rekla je ministarka. Na službenom je putovanju te nismo dobili pojašnjenje, no kratko nam je saopšteno da se podaci odnose na period od početka mandata.

“U Federaciji je trenutno prema pokazateljima povećan je broj gospodarskih subjekata otprilike za 500, povećan je broj obrtnika negdje oko 9.000, povećan je ukupan prihod gospodarskih subjekata za skoro milijardu, povećan je broj uposlenih od 1. aprila do 31. maja za 29.285 uposlenika”, rekla je Miličević, ministrica finansija FBiH.

Da Federacija BiH ruši rekorde zaposlenosti, tvrdi i premijer Fadil Novalić. Šta su konkretni rezultati rada njegove Vlade prezentovao je na posljednjoj tematskoj sjednici Predsjedništva SDA – stranke kojoj pripada.

“U prošloj godini 2016. se otvorilo novih 8.500 obrtničkih koje su najmanje po jednu uposlenu osobu dale. Sve to skupa dalo je rezultat od 30.500 ljudi. Znamo po kojim gradovima, znamo po kojim firmama, još samo valjda društvu treba da damo imena i to bi sve bilo…”

Za koji period?

“Za period dvije godine, od našeg mandata, to je 30 hiljada. Naš je cilj u ovom mandatu 50 hiljada, kako bi se ostvarila tvrdnja predsjednika Izetbegovića o 100 hiljada, doduše on je rekao za 10 godina, no mi smo to komprimirali na dva mandata.”

Razlika od 1.215 osoba, u korist premijera Novalića, vjerovatno je projekcija broja zaposlenih u junu ili neki drugi podatak koji nam nije prezentovan. No, jesu podaci o ukupno 6.966 novozaposlenih u 10 opština, odnosno gradova u 2016. Prema premijerovoj evidenciji u opštini Novi Grad Sarajevo to je novih hiljadu 130 osoba.

Po broju novozaposlenih slijede – Mostar i Tešanj. Premijer ima i evidenciju zaposlenih u 10 novoosnovanih preduzeća. Izdvajaju se Boxmark Lukavac i Fortunatto Gračanica, mahom firme za proizvodnju i preradu kože i obuće.

Po broju zaposlenih u prošloj godini izdaja se Bingo – više od četiri hiljade i 400 osoba, te Elektroprivreda HZ HB Mostar – više od dvije hiljade.

U aprilu ove godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosio je 464.531, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 20.944 osobe u odnosu na godišnji prosjek 2014. godine. U odnosu na 2015. godinu broj zaposlenih u aprilu, kako nam je saopšteno, povećan je za 14.410.

Podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje ukazuju da je razlika između broja nezaposlenih u aprilu 2015. i 2017. – 28 hiljada 41 osoba.

No, nema odgovora na pitanje znači li to da su sve ove osobe zaposlene, odnosno dešava li se da sklapaju ugovore na dan, dva, tri ili kraći period nakon čega ponovo ostaju bez posla, što nije rijedak slučaj.

Ukupan broj nezaposlenih u Federaciji BiH aprilu je bio 360.807 osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.